Zaposlenost v Nemčiji ostaja visoka, a zadnji podatki kažejo na manjšo pripravljenost podjetij na novo zaposlovanje. Foto: Reuters
Zaposlenost v Nemčiji ostaja visoka, a zadnji podatki kažejo na manjšo pripravljenost podjetij na novo zaposlovanje. Foto: Reuters

Podatku, da je največje evropsko gospodarstvo v drugem letošnjem četrtletju imelo 0,1-odstotno zmanjšanje rasti, sledijo napovedi, da bo krčenje gospodarske dejavnosti sledilo tudi do konca leta.

Domneva, da se bo nemška gospodarska rast po 18 slabih četrtletjih okrepila, se ni uresničila, in to čeprav je povprečna rast plač prehitela rast življenjskih stroškov in so se pomembno znižale cene energije. Po prvih kazalnikih tudi v prihodnjih mesecih ni videti izboljšanja. "Nemčija ni ekonomski bolnik", so vse od izbruha vojne v Ukrajini zatrjevali vodilni ekonomisti.

A negativna rast, ki je bila v drugem letošnjem četrtletju nepričakovana, kaže na globoke strukturne spremembe, ki jim država ni kos. Glasno se govori o tem, da je Nemčija z zanašanjem na izvoz prešla svoj gospodarski zenit. Od 90. let prejšnjega stoletja je obseg svetovne trgovine rasel hitreje kot gospodarstva držav, zdaj Nemčija občuti krčenje trgovine in protekcionizem Kitajske ter ZDA. Letos maja se je izvoz nepričakovano zmanjšal za 3,6 odstotka, uvoz za kar 6,6 odstotka. Domači potrošniki so previdni. Stopnja varčevanja znaša že blizu 15 odstotkov.

Podjetja imajo manj naročil. Kazalniki poslovne klime so se poslabšali tudi julija, izostajajo predvsem vlaganja v novo opremo in zgradbe. Vlada obljublja nov sveženj zakonov za spodbujanje rasti, vendar se glede ukrepov, ki gredo menda v pravo smer, še ni popolnoma zedinila in tudi zato investitorji odlašajo z vlaganji. Zaposlenost v Nemčiji ostaja visoka, zadnji podatki sicer kažejo na povečanje brezposelnosti in manjšo pripravljenost podjetij na novo zaposlovanje.