Upniki maksime Holding so bili poplačani v skladu z načrtom prestrukturiranja. Foto: BoBo
Upniki maksime Holding so bili poplačani v skladu z načrtom prestrukturiranja. Foto: BoBo

Maksima Holding, ki je posredno preko FB Investicij v lasti nekdanjega prvega moža Istrabenza Igorja Bavčarja, je bila ključno podjetje pri menedžerskem prevzemu Istrabenza - tega naj bi načrtoval Bavčar. A je družba zaradi finančno-gospodarske krize zašla v finančne težave, zato je aprila 2009 razglasila plačilno nesposobnost.

Družba naj bi bila posredno "kriva" tudi za težave podjetij okrog NFD-ja (NFD Holdinga, Maksime Invest, Finetola in Daimonda), s katerimi je aprila 2008 sklenila pogodbo o izvajanju finančnega inženiringa, na podlagi katere bi Maksima Holding od omenjenih družb odkupila 1.267.153 delnic družbe Istrabenz po ceni 102,50 evra za delnico oz. skupno za slabih 130 milijonov evrov.

Posel padel, tožba tudi
V času med predpogodbo in sklenitvijo glavne pogodbe se je vrednost delnic Istrabenza močno znižala, Maksima Holding pa je zato odstopila od pogodbe. Zato so šla podjetja okrog NFD Holdinga v tožbo, Maksima Holding pa je medtem razglasila insolventnost.

Maksima Holding je imela še konec novembra 2009 v lasti 25,86 odstotka Istrabenza. A so jih kot unovčenje zavarovanj zasegle NLB, LHB Internationale Handelsbank, Banka Celje in Gorenjska banka, zato se je njen lastniški delež zmanjšal na 0,08 odstotka.

Zaradi tega je Maksima Holding zoper omenjene banke vložila tožbe, češ, da so delnice zasegle nezakonito.