Povprečni dnevni znesek dospelih neporavnanih obveznosti je januarja znašal dobrih 75,8 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO
Povprečni dnevni znesek dospelih neporavnanih obveznosti je januarja znašal dobrih 75,8 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO

V gradbeništvu tako deluje skoraj četrtina oziroma 22,4 odstotka vseh podjetij z dolgovi v Sloveniji. V primerjavi z januarjem lani se je število gradbenih podjetij z neporavnanimi obveznostmi povečalo za 479, v primerjavi z decembrom lani pa se je zmanjšalo za 99.

Povprečni dnevni znesek dospelih neporavnanih obveznosti je januarja znašal dobrih 75,8 milijona evrov, kar je največ med vsemi dejavnostmi. Decembra lani je ta znesek znašal 78,2 milijona evrov, januarja lani pa dobrih 30,9 milijona evrov.

Ajpesovi podatki zajemajo vse pravne osebe razen samostojnih podjetnikov in se nanašajo zgolj na blokade bančnih računov, ki so neprekinjeno trajale pet dni in več. Podatki zajemajo le tiste neporavnane obveznosti, za katere so bili že izdani izvršljivi sklepi o prisilni izterjavi.

Tudi letos naj bi se nadaljevalo znižanje vrednosti gradbenih del
Direktor zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala pri Gospodarski zbornici Slovenije Borut Gržinič je dejal, da je ključna težava v gradbeništvu zmanjševanje naročil tako od države, lokalnih skupnosti in javnih zavodov kot od gospodarskih subjektov. Hkrati upada prodaja nepremičnin, ki so bile zgrajene za trg, in posledično to vpliva na nelikvidnost v celotnem sistemu, a so običajno najbolj prizadeti tisti na koncu verige, torej predvsem manjša podjetja.

Lani se je namreč za okoli 21 odstotkov zmanjšala vrednost vseh gradbenih del. Leta 2008 je celotno gradbeništvo doseglo 152 milijonov evrov neto čistega dobička, na GZS-ju pa ocenjujejo, da bo rezultat letos v celotnem sektorju negativen. Gržinič ocenjuje, da se bo tudi letos nadaljevalo znižanje vrednosti gradbenih del še za okoli 15 odstotkov.