Podjetje Firšt je ponovno na vrhu lestvice malih in srednjih podjetjih. Foto: Shutterstock
Podjetje Firšt je ponovno na vrhu lestvice malih in srednjih podjetjih. Foto: Shutterstock

Revija Podjetna Slovenija je navedla, da Firšt dokazuje, "da se splača jahati na trendih elektrifikacije in zelenega prehoda". Lastniki so Franc Firšt, Elizabeta Firšt in Bernardka Bider.
Podjetje je tako lani kot predlani ustvarilo več kot 26 milijonov evrov prihodkov in po več kot šest milijonov evrov čistega dobička. Lanska dodana vrednost na zaposlenega se je po podatkih hiše Dun & Bradstreet ustavila pri 213.502 evrih, so še pojasnili pri Podjetni Sloveniji.

Firštu na lestvici sledita podjetji Uvecto (9,75 milijona evrov EBITDA) in Maksim (9,52 milijona evrov EBITDA), več kot devet milijonov evrov EBITDA, in sicer 9,16 milijona evrov, pa je ustvarilo podjetje Lumentum.

Deseterico lestvice najboljših 500 malih in srednjih podjetij (MSP) v Sloveniji zaključujejo podjetja Gorenjske elektrarne, Lajovic Tuba, Marovt, Hyla, Kronoterm in Avtotransporti Kastelec.

"Že ob lanski objavi lestvice Top 500 MSP smo ugotavljali, da je bilo pri vrhu kar nekaj podjetij, katerih dejavnost je bila povezana z elektrifikacijo in trajnostnostjo. Letos se ta trend nadaljuje," so rezultate komentirali v Podjetni Sloveniji.

Na njihovi lestvici so tudi nekateri novi obrazi slovenskega podjetništva, letos so izpostavili štiri s posebnimi podjetniškimi zgodbami. Takšno podjetje je Fortis Maribor, ki ga vodi Andreja Ahman Wargazon, ki je vsem delavcem omogočila različne terapije tako, da je zaposlila fizioterapevtko.

Simon Bastl ima medtem s solastniki na letošnji lestvici tri podjetja, Maksim, Container in Pocinkovalnico. V tej skupini skrbijo tudi za elektrifikacijo največjega rudnika bakra na svetu.
Vasja Hramec in Melvis Haskić iz Avantpacka sta priložnost našla v industriji bioplastike. Njihove biorazgradljive vrečke kupuje največja evropska živilska trgovska družba.

Andrej Lapajne, ki je na čelu podjetja Zebra BI za vizualizacijo podatkov, pa se je odločil podjetje preoblikovati v delniško družbo. Želi si delavskega delničarstva, so navedli pri Podjetni Sloveniji.

Rezultate so pregledali tudi v luči regij. Kot najbolj podjetniška statistična regija v Sloveniji se je izkazala Savinjska, ki zajema tudi Šaleško. "Tri podjetja iz te regije so med prvo deseterico na nacionalni lestvici Top 500 MSP. Poleg tega je vseh 10 podjetij z vrha regijske savinjske lestvice najboljših MSP-jev prav domačih podjetniških zgodb. Savinjska regija tako de facto doživlja pravi podjetniški razcvet," so navedli v Podjetni Sloveniji.