Višji DDV bo, ne preveč presenetljivo, postal stalnica. Foto: BoBo
Višji DDV bo, ne preveč presenetljivo, postal stalnica. Foto: BoBo

Vlada je julija 2013 zvišala splošno stopnjo davka na dodano vrednost (DDV) z 20 na 22 odstotkov, znižano, s katero so med drugim obdavčeni hrana in zdravila, pa z 8,5 na 9,5 odstotka. Ukrep je trenutno zapisan v zakonu o izvrševanju proračuna za čas do konca leta 2015.

Čeprav je ukrep predviden le do konca letošnjega leta, se je vlada že lani izgovarjala, da nikoli niso trdili, da gre zgolj za začasni popravek. Z novelo zakona o DDV-ju pa to očitno želijo spraviti še v prakso in zvišani stopnji uvesti za stalno.

Manj birokratskih obremenitev za uvoznike
Po predlogu zakona pa se uvoznikom v letu 2016 obetajo poenostavitve pri obračunavanju in plačevanju tega davka pri uvozu blaga. Tako naj bi se DDV pri uvozu obračunal na podlagi davčnega obračuna, in ne več kot dajatev neposredno ob uvozu blaga. Uvoznikom torej ne bi bilo treba več financirati uvoznega DDV-ja.

Novela zakona bo po načrtih uveljavljena s 1. januarjem 2016, vendar je zaradi potrebnih prilagoditev informacijskih sistemov davčnih zavezancev in davčnega organa predvideno, da se bo spremenjena ureditev za uvoženo blago uporabljala od 1. julija 2016 naprej.