Bo lastnik Kadovih deležev postal ZPIZ? Foto: RTV SLO
Bo lastnik Kadovih deležev postal ZPIZ? Foto: RTV SLO
Kaj bo s Sodom in Kadom?

Zakon je močno pomemben za vprašanje prodaje državnih deležev v podjetjih, zaradi različnih interesov v koaliciji pa naj po novem ne bi bilo več opredelitve o tem, katera podjetja so za državo strateškega pomena in katera ne.

Lastnik deležev Kada ZPIZ; dobički vir pokojnin
Deleže Kada, vezane na 70 podjetij, naj bi zakon prenesel na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, je za TV Slovenija poročala Lidija Pak. ZPIZ bi tako postal lastnik, dobički teh podjetij pa bi se stekali za pokojnine. S pokojninami bi upravljala Agencija za upravljanje kapitalskih naložb. Ko gre za deleže v lasti Soda, naj sprememb ne bi bilo.

Vse to glede na dozdajšnje načrte, ki so še vedno navedeni na spletnih straneh ministrstva za finance, predstavlja precejšnji preobrat. Še pred kratkim je namreč ministrstvo nameravalo prodajati deleže, tako da bi Kad in Sod ohranila le po pet odstotkov v vsakem podjetju. NLB-ja, Triglava in Luke Koper kot strateških podjetij niso želeli prodati, temveč jih prenesti na državo. Poleg tega naj bi se nanjo preneslo še šest podjetij: NKBM, Aerodrom, Telekom, Krko in Pozavarovalnico Sava (skupaj so vredni milijardo evrov).

Z zakonom se mudi zaradi OECD-ja
Ministrstvo za finance že nekaj časa podaljšuje javno razpravo o zakonu, čeprav se z njegovim sprejetjem mudi zaradi slovenskega članstva v Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj. OECD, katerega del naj bi postali spomladi, nas namreč zavezuje k umiku države iz gospodarstva. Kaže, da se želi vlada prodajam zdaj izogniti, vprašanje pa je, kateri interesi bodo prevladali in kakšna različica privatizacije bo predstavljena prihodnji teden.

Kaj bo s Sodom in Kadom?