Nadzorni svet se je seznanil tudi s poslovanjem v polletju, ki je bilo
Nadzorni svet se je seznanil tudi s poslovanjem v polletju, ki je bilo "ponovno zaznamovano z oblikovanjem visokih rezervacij, ki odražajo nadaljevanje težkih pogojev poslovanja, s katerimi se sooča gospodarstvo", pravijo v banki. V polletju je skupina NLB napravila za 34,6 milijona, banka pa za 20,2 milijona evrov izgube. Foto: RTV SLO

NLB bo za september sklical skupščino delničarjev, na kateri bo predlagana dokapitalizacija v višini 400 mio. evrov. Minister Križanič: Načrte NLB-ja podpiram.

"Dokapitalizacija v višini 400 milijonov evrov bo omogočala izvajanje strategije NLB kot regionalne banke, prilagoditev na nove zahteve po višjem regulatornem kapitalu in bo zagotavljala kapitalsko trdnost," je v sporočilu za javnost zapisal prvi nadzornik Marko Simoneti.

Načrtovan umik z nestrateških trgov
Banka dodatni kapital po njegovih besedah potrebuje zaradi nove regulative Basel III, ki postavlja višje zahteve po kapitalu. NLB ima namreč nižjo raven kapitalske ustreznosti kot konkurenčne banke, ki nastopajo v regiji in so se večinoma dokapitalizirale v zadnjem letu. Kapitalizacija je nujna tudi zato, ker NLB trenutno kapitalsko ustreznost zagotavlja s kapitalskimi instrumenti, ko so v svojem bistvu dolžniški instrumenti, torej se za zdaj še vključujejo v kapital in zapadajo v prihodnjih letih.

NLB je v skladu s tem že začel aktivnosti za preoblikovanje skupine v skladu s strategijo, med drugim načrtuje zmanjšanje skupine NLB-ja z umikom z nestrateških trgov. "Za doseganje višjih kapitalskih zahtev in za izvajanje zastavljene strategije pa banka potrebuje dodatni kapital že na kratek rok, ki ga, zaradi časovnega neskladja, ni mogoče realizirati samo z lastnimi aktivnostmi brez angažiranja lastnikov," ob tem ugotavljajo nadzorniki.

Križanič: Dokapitalizacija potrebna zaradi projektov
Če dokapitalizacije ne bo, bo banka "poslovanje prilagodila svojim kapitalskim znožnostim", je napovedal Simoneti.

Kot omenjeno, dokapitalizacijo in razvojne načrte banke podpira tudi minister za finance France Križanič. Gre namreč za najpomembnejšo finančno institucijo v Sloveniji, stvar lastnikov pa je, katero vrsto kapitala bodo lastniki vplačali, je poudaril. Kapitalizacija je po njegovem mnenju potrebna zaradi projektov, država pa bi jo lahko budno spremljala.

Polletna bilanca poslovanja: Spet velika izguba banke
Nadzorni svet se na seji ni ukvarjal le z dokapitalizacijo, temveč se je seznanil tudi s poslovanjem v polletju, ki je bilo "ponovno zaznamovano z oblikovanjem visokih rezervacij, ki odražajo nadaljevanje težkih pogojev poslovanja, s katerimi se sooča gospodarstvo", pravijo v banki. V prvem polletju je skupina NLB tako napravila za 34,6 milijona, banka pa za 20,2 milijona evrov izgube.

Nadzorniki so sprejeli še odstop člana nadzornega sveta Gregorja Dolenca.