Imenovanje novega vodstva SDH-ja je dvignilo nemalo prahu. Foto: BoBo
Imenovanje novega vodstva SDH-ja je dvignilo nemalo prahu. Foto: BoBo

Nadzorni svet holdinga (SDH) je prejšnji teden na izredni seji odpoklical dozdajšnjo upravo holdinga, ki sta jo sestavljala Matej Pirc in Matej Runjak, ter imenoval novo. Za predsednika so imenovali Marka Jazbeca, za članici pa Anjo Strojin Štampar in Nado Drobne Popovič. Ta odločitev je v javnosti sprožila precej polemik.

"Dokler nimam nasprotnega dokaza, zaupam nadzornemu svetu SDH-ja, da so postopek izvedli zakonito. Če pa bo nekdo dokazal, da ni bil izveden zakonito, bo vlada morala sprejeti ukrepe. Ta hip ni v pristojnosti vlade, da bi kakor koli ukrepala," je povedal premier.

Cerar: Površinske povezave ne implicirajo odgovornosti
Opozoril je tudi, da je v Sloveniji večina ljudi, ki so kadar koli počeli kaj pomembnejšega, sam je bil nekoč denimo svetovalec za ustavna vprašanja pri DZ-ju, prihajala v različne stike.
"Treba je biti zelo previden, da se zgolj iz površinskih povezav ne sklepa na odgovornost," je dejal. V primeru dokazanih spornih povezav, pa da bo med prvimi, ki bo zahteval, da se vse tiste, ki so škodili Sloveniji, pozove na odgovornost.

Vlada se niti ne sme vmešavati v postopek imenovanja članov uprave SDH-ja, je dodal. "Če bi se, bi bila to politična intervencija v nekaj, kar ni v pristojnosti vlade," je opozoril.
Lahko pa imenuje člane nadzornega sveta SDH-ja, kar so pred meseci tudi storili. S tem so nadzornikom dali v roke avtonomijo, da v skladu s predpisi imenujejo novo upravo, ko ocenijo, da je to potrebno, je še dejal.

Cerar zaupa izbiri SDH-jevih nadzornikov
Cerar zaupa izbiri SDH-jevih nadzornikov