Zelenjadarji si želijo na police slovenskih trgovin. Foto: BoBo
Zelenjadarji si želijo na police slovenskih trgovin. Foto: BoBo
Židan z vrtnarji in sadjarji

Proizvajalci zelenjave si bodo skupaj s ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejanom Židanom prizadevali uvrstiti svoje proizvode na police slovenskih trgovin, so po današnjem sestanku povedali na ministrstvu. "To ne pomeni, da se potrošnik mora odločiti za slovensko zelenjavo, ima pa jo pravico imeti na razpolago," je poudaril Židan.

Vzpostaviti želijo verigo za zelenjavo
Pšenična veriga je dobro zaživela, zato je bila oblikovana tudi skupina, ki bo pomagala pri vzpostavitvi verige za zelenjavo, je povedal minister in dodal, da pričakujejo, "da bo svojega člana delegirala zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, kar je dogovorjeno", predlagali pa bodo tudi, naj člana imenuje slovenska trgovinska zbornica. "Skupina naj bi bila sestavljena v prihodnjih dneh, kmalu zatem pa naj bi sledil tudi prvi sestanek," je sklenil.

Slovenija pri proizvodnji zelenjave po besedah Židana ne more slediti doktrini stalnega zniževanja cen, tako zaradi naravnih danosti kot tudi zaradi kakovosti in varnosti hrane.

Pogovori so potekali tudi o škodi, ki jo je slovenskim proizvajalcem povzročil izbruh okužb z bakterijo E. coli. Slovenija je namreč Evropski Uniji prijavila zahtevek za nekaj manj kot 200.000 evrov. Posameznikov, ki bodo deležni sredstev, je nekaj čez 40, ukrep pa bo izpeljan najpozneje 15. oktobra, je zagotovil Židan.

Minister je spomnil na aktualne razpise
Na voljo je še kar nekaj sredstev za namakalne sisteme, minister pa je spomnil tudi na razpise za rastlinjake in za nove tehnologije. "Danes smo se dogovorili, da damo dodatna sredstva tudi na razpise, ki so povezani s promocijo slovenske zelenjave in drugih živil višje kakovosti," je pojasnil Židan.

Predstavnica proizvajalcev Jožica Bolčič je priznala, da so slovenski proizvajalci preveč razdrobljeni in premalo modernizirani. Ena izmed priložnosti za izboljšanje njihovega položaja je tudi povezovanje zadrug. Ob tem pa je prepričana, da bodo slovenski trgovci ugotovili, da je slovenska zelenjava na njihovih policah tudi v njihovem interesu, saj je predvsem v dobro kupca.

Židan z vrtnarji in sadjarji