Gorenje je bilo pred leti prizorišče spontanih delavskih protestov mimo sindikatov. Foto: EPA
Gorenje je bilo pred leti prizorišče spontanih delavskih protestov mimo sindikatov. Foto: EPA

Velenjsko Gorenje, proizvajalec bele tehnike, skladno s strateškim načrtom za obdobje 2012-2015 nadaljuje optimiziranje proizvodnih lokacij. Trenutno preučujejo različne rešitve za proizvodnjo pralnih, sušilnih in pomivalnih strojev na Švedskem in v Sloveniji, hladilno-zamrzovalnih naprav pri nas in v Srbiji ter tudi možnosti uvedbe novih programov na različnih lokacijah.

V Sindikatu kovinske in elektroindustrije (SKEI) so nad načrti zaskrbljeni; po besedah predsednika podjetniškega sindikata Gorenja Žana Zebe na tiskovni konferenci je zaposlene v Gorenju zelo strah pred izgubo delovnega mesta.

Delavcem ponuditi nadomestno zaposlitev
Od uprave najprej pričakujejo, da morebitne izpraznjene proizvodne zmogljivosti zapolni, saj v nasprotnem primeru niti drugi programi v Velenju ne bi bili več dobičkonosni, so prepričani v sindikatu. Poleg tega si obetajo, da dejavnosti ob optimiziranju proizvodnih lokacij ne bodo prinesle dodatne zadolžitve za družbo.

"Pri odločanju o optimiranju proizvodnih lokacij je treba upoštevati, da je vsaka nadaljnja selitev proizvodnje iz Velenja sprejemljiva samo, če bodo hkrati zagotovljeno delo in programi, ki bodo enakovredno nadomestili izdelke, ki se selijo, in da to ne bo povzročalo nadaljnje izgube delovnih mest v slovenskem delu Gorenja in delovnih mest, ki so neposredno ali posredno povezana s proizvodnjo v slovenskem delu Gorenja," je poudaril Zeba.

Uprava sindikatu prisluhnila
Zeba je razkril, da je uprava Gorenja njihova opozorila sprejela in napovedala, da bo vsem delavcem, ki bi ostali brez službe, poiskala nadomestno. Uprava in nadzorni svet sicer nista sprejela še nobene dokončne odločitve glede optimizacije. Gorenje je v zadnjih treh letih število zaposlenih zmanjšalo na 2.000.

Najcenejša delovna sila v Srbiji
Predsednica SKEI-ja Lidija Jerkič je postregla s podatki o stroških dela v državah, v katerih poteka proizvodnja Gorenja. Tako je strošek dela na delavca na Švedskem 3.800 evrov, na Finskem 3.200 evrov, v Sloveniji 1.414 evrov, na Češkem 936 evrov in v Srbiji 500 evrov.

Gorenje: Konkurenca vse bolj agresivna
Iz Gorenja so pojasnili, da je optimizacija proizvodnih lokacij in same proizvodnje ter s tem izboljševanje stroškovne učinkovitosti v skupini Gorenje stalen proces. Predstavlja enega izmed ključnih elementov za povečanje Gorenjeve konkurenčnosti v panogi, kjer prevladujejo presežne zmogljivosti in kjer je konkurenca proizvajalcev iz držav z nizkimi stroški kot tudi največjih igralcev, ki v zadnjih nekaj letih povečujejo delež proizvodnje v državah z nizkimi stroški, vedno bolj agresivna pri osvajanju tržnih deležev, pritisk na prodajne cene pa narašča.

Po zagotovilih uprave Gorenja si prizadevajo, da sama optimizacija proizvodnih lokacij, s katero bodo v četrtek in petek seznanili tudi zbor delavcev, ne bi imela večjega vpliva na število zaposlenih v Sloveniji. "Ko bodo končne odločitve sprejete, jih bomo seveda vsem zainteresiranim javnostim tudi sporočili," so še navedli v Gorenju.