Po mnenju zaposlenih v Dravskih elektrarnah je politika HSE-ja
Po mnenju zaposlenih v Dravskih elektrarnah je politika HSE-ja "popolnoma zgrešena". Foto: BoBo
Delavci Dravskih elektrarn nezadovoljni z lastnikom

Delavce je zmotil predvsem napovedan prenos vseh poslovnih funkcij na njihovega lastnika HSE. Menijo namreč, da DEM ne bo več samostojna pravna oseba in ne bo mogel več zagotavljati varne in zanesljive oskrbe.

Dodatno pa je delavce razburila napoved, po kateri želi HSE v DEM-u za 31 odstotkov znižati stroške dela. "Na realno zniževanje stroškov dela smo sicer pripravljeni, vendar z rednimi upokojevanji ne moremo znižati stroškov dela za 31 odstotkov do leta 2018. Pri tem pa se nihče ne sprašuje, ali smo sploh zmožni obratovati s 190 ljudmi. Po mojem mnenju ne," je dejal predsednik sveta delavcev Vlado Šega.

Po mnenju Šege je prav HSE pripomogel k nezavidljivemu stanju v slovenski energetiki. Delavci DEM-a so sicer naklonjeni sinergiji slovenskih proizvajalcev energije, vendar HSE-ju očitajo, da svoje odločitve sprejema krovni organ, ki ne premore ustreznega strokovnega znanja in kadra za take odločitve. Od države zato pričakujejo, da bo zaščitila DEM kot samostojno pravno enoto.

HSE: Ne izčrpavamo Dravskih elektrarn
V HSE-ju so očitke delavcev DEM-a zavrnili in dodali, da gre za poskus preusmerjanja pozornosti od realnih težav, ki zadevajo kadrovsko in organizacijsko prestrukturiranje, s katerim želijo znižati stroške v DEM-u.

Sicer pa na HSE-ju poudarjajo, da je DEM najbolje stoječa družba v skupini in ima dober razvojni potencial. "Finančno in likvidnostno ni ogrožena in nič ne kaže, da bi se ta trend lahko obrnil," so dodali. Kljub temu pa v HSE-ju menijo, da mora DEM sodelovati v finančno likvidnostnih tokovih skupine.

Na HSE-ju obenem dodajajo, da ima vsaka družba znotraj skupine svojo politiko zaposlovanja, pri čemer je po mnenju HSE-ja žalostno dejstvo, da mladi perspektivni kadri v marsikateri družbi sploh ne dobijo priložnosti na račun zaposlenih, ki so že zdavnaj izpolnili pogoje za upokojitev.

Delavci Dravskih elektrarn nezadovoljni z lastnikom