Romana Kocjančič. Foto: MMC RTV SLO
Romana Kocjančič. Foto: MMC RTV SLO

Papeži so medije že od nekdaj spretno uporabljali za oznanjevanje. Pij XI. je nagovarjal ljudi prek radia. Leta 1958 smo lahko spremljali prek televizijskih zaslonov slovesno umestitev papeža Janeza XXIII. Začetek dialoga Katoliške cerkve z mediji pa označuje koncilski dokument Inter mirifica iz leta 1963. Posodobil ga je Pavel VI. leta 1971 s pastoralnim dokumentom o sodobni komunikacijski kulturi Communio et progressio.
K čemu pa nas usmerja letošnji svetovni dan? Poslanico za 47. svetovni dan sredstev družbenega obveščanja je že januarja, na god zavetnika medijev svetega Frančiška Saleškega, objavil Benedikt XVI. Naslovil jo je »Socialna omrežja, vrata resnice in vere, novi prostori evangelizacije«. Ali so socialna omrežja danes vrata resnice vere? Gotovo so prostor za oznanjevanje. Ponujajo številne možnosti. Papež v digitalni tehnologiji vidi enega največjih povezovalcev ljudi, s tem tudi vernikov. Resda so socialna omrežja danes že del našega družbenega življenja. Zakaj pa vi tako radi posegate po njih?
Papež Benedikt XVI., ki se je sam zelo dejavno oglašal prek novejših spletnih družbenih omrežij, nas spodbuja, naj gradimo kulturo spleta in oblikujemo humano družbo. To, kar si želimo, ustvarjajmo sami. Verniki naj odgovarjamo s svojim izkustvom na pomembna življenjska vprašanja. Predvsem pa naj širimo resnične informacije in ne zlorabljamo zasebnosti posameznikov. Tako nastajajo nove virtualne krščanske skupnosti, ki pa izhajajo iz realnosti našega življenja.
Ne vem pa, če smo tako dejavni kot papež Frančišek. V dobrem mesecu ima na Twitterju kar 6 milijonov sledilcev. V tem tednu je zapisal zanimiv tvit: »Hodite razsvetljeni po poti svetosti.« Tudi po poti socialnih spletnih družbenih omrežij, brez katerih si danes kar težko predstavljam naše življenje. Ali nam zato zmanjkuje čas za realne kavice in klepete? Odgovor na to pa si bo vsak moral poiskati kar sam in povabiti virtualnega prijatelja tudi na kakšno kavico.