Kuratorja razstave Mika Cimolini in Matevž Čelik sta skozi postavitev izpostavila proces dela izbranih arhitekturnih organizacij, predvsem v povezavi z njihovimi delovnimi temami in nalogami. Povod za projekt oziroma razstavo Nove prakse, nova orodja so bili trije njuni pogovori s sodelujočimi arhitekti, v katerih so ugotavljali, kakšne organizacijske, projektantske in druge strokovne novosti uvajajo v svoje delo.

Predstavljene so arhitekturne prakse naslednjih birojev oziroma studiev: a2o2 arhitekti, Arhitekti Počivašek Petranovič, Elementarna, Emil Jurcan, Mertelj Vrabič arhitekti, Pazi!park, Prostorož, svet vmes, Some Place Studio in Vidic Grohar arhitekti. Foto: Galerija Škuc
Predstavljene so arhitekturne prakse naslednjih birojev oziroma studiev: a2o2 arhitekti, Arhitekti Počivašek Petranovič, Elementarna, Emil Jurcan, Mertelj Vrabič arhitekti, Pazi!park, Prostorož, svet vmes, Some Place Studio in Vidic Grohar arhitekti. Foto: Galerija Škuc

Izpostavljena raznolikost obravnave tematik
Nabor sodelujočih birojev in družb ni nacionalen ali reprezentativen, temveč subjektiven, pri čemer sta kuratorja v ospredje postavila raznolikost obravnavanja danih tematik na področju arhitekturnega snovanja.

Predstavljene arhitekturne prakse so začele samostojno strokovno delovati pred desetimi ali petnajstimi leti, njihove prakse pa se v grobem lahko delijo v tri sklope, ki uokvirjajo različne pristope in načine dela, piše v napovedi razstave.

Participatorne arhitekturne prakse
V prvem delu razstave so predstavljeni društvo Prostorož, biro svet vmes in društvo Pazi!park, ki so dejavni na področju participatornih arhitekturnih praks, v katere vključujejo uporabnike.

Heterogene arhitekturne prakse
V drugem delu razstava sledi heterogenim praksam, ki jih je težko postaviti na skupni imenovalec. Predstavljeni so mednarodno delujoči Some Place Studio, Emil Jurcan, ki je do nedavnega deloval v zadrugi Praksa v Pulju na Hrvaškem, in biro a2o2 arhitekti iz Ljubljane. Njihov cilj sta družbena in materialna trajnost, pri čemer arhitekturo razumejo kot produkt enakovrednega sodelovanja med arhitektom, naročnikom in izvajalcem.

Na prvi pogled klasične arhitekturne prakse
Zadnji sklop predstavlja tiste biroje in studie, ki se – vsaj na prvi pogled – zdijo najbolj klasični. Povezuje jih namreč iskanje arhitekturnih rešitev v prepletu pogojev lokacije in zahtev naročnika, njihovo glavno orodje pa so arhitekturni natečaji. V tem sklopu so predstavljeni Arhitekti Počivašek Petranovič, Mertelj Vrabič arhitekti, Vidic Grohar arhitekti in Elementarna.

Po razstavi, ki bo v Galeriji Škuc na ogled do 31. marca, bo danes ob 17. uri in 24. marca ob 18. uri vodila Mika Cimolini. 10. marca ob 18. uri bo mogoč ogled razstave s sodelujočimi arhitekti oziroma arhitektkami.

Razstava Nove prakse, nova orodja v galeriji Škuc