Muzej stoji ob dubajski mestni vpadnici. Foto: EPA
Muzej stoji ob dubajski mestni vpadnici. Foto: EPA
Šejk Mohamed bin Rašid Al Maktum (na sredini) s svojima sinovoma na sobotni ceremoniji. Foto: EPA
Šejk Mohamed bin Rašid Al Maktum (na sredini) s svojima sinovoma na sobotni ceremoniji. Foto: EPA

Muzej prihodnosti v svoji ovalni obliki skriva 30 tisoč kvadratnih metrov prostornine, v višino pa meri 77 metrov. Jekleno pročelje je okrašeno z osvetljeno arabsko kaligrafijo. Več kot tisoč posameznih kosov, ki tvorijo to zunanjost, so ustvarili roboti. Pri namestitvi zadnjega od njih je bila konec tedna navzoča dubajska kraljeva družina.

Sedem nadstropij, nobenega stebra
V notranjosti muzeja, ki bo obiskovalcem ponujal sedem nadstropij razstavnih prostorov, ne bo niti enega samega stebra, kar je svojevrsten mejnik v arhitekturni zasnovi. Za delovanje bo potreboval štiri tisoč megavatov sončne energije. "Muzej prihodnosti je svetovna arhitekturna ikona, ki dokazuje, da so človeški čudeži mogoči," je izjavil šejk Mohamed bin Rašid Al Maktum. "Imel bo ključno vlogo v naši gradnji boljše prihodnosti."

Nič manj ambiciozni niso načrti za vsebino nove ustanove: muzej bo baza za raziskovanje največjih izzivov in tehnologij, ki bodo oblikovali prihodnost, od podnebnih sprememb do prodorov na področju medicine.

"Hočemo se posvetiti vprašanjem, kot so: Kako bi ljudje lahko živeli na vesoljski postaji v Zemljini orbiti? Kako bi se morali odzvati na kolaps ekosistema? Kako lahko v prihodnosti uravnavamo svojo blaginjo in čustveno zdravje?," je lani za CNN pojasnil izvršni direktor Lath Carlson.

Muzej bo tudi interaktivna izkušnja, ki jo primerjajo bolj z gledališkim doživetjem kot pa tipično razstavo.

Foto: EPA
Foto: EPA