Foto:
Foto:

Angeli in Demoni, ki se po uspehu Da Vincijeve šifre, prodajajo bolje kot vroče žemljice, nam ponudijo nekaj učnih ur iz zgodovine in skrivnostnega življenja malo znanega versko-znanstvenega gibanja iluminatov, ki ga spremlja napeta zgodba o reševanju enega najbolj veličastnih kulturnih spomenikov človeške civilizacije – Vatikana.

Langdon se znajde v njemu povsem neznanem okolju mesteca sredi švicarskih Alp, v katerem v idili neokrnjene gorske narave vrhunski fiziki iščejo odgovore na najbolj temeljna vprašanja o nastanku vesolja in smislu človeške eksistence. A tudi v navidezno idilo se je že vtihotapilo seme zla …

V nadaljevanju Langdon skupaj s hčerjo ubitega znanstvenika Vittorio Vetro, ki je tudi sama del družinice vrhunskih fizikov, odlikuje pa jo tudi moškemu očesu prijetna zunanjost, v večnem mestu rešuje umetnostnozgodovinske uganke, katerih rešitve naj bi razjasnile skrivnost nenavadnega reda iluminatov in rešile Vatikan pred sicer neizogibnim izbrisom z obličja tega sveta.

Na trenutke neverjetni preobrati dogajanja in fantastična količina dogodkov, ki jih je Dan Brown "stlačil" v pičlih nekaj ur, še najbolj pa čudežni preobrat na koncu romana zagotavljajo napeto branje, ki nikoli ne zapade v monotonost. V realni dimenziji univerzuma povsem nemogoče peripetije pa zahtevnejšemu bralcu vseeno pustijo nekoliko grenak priokus, saj začne dvomiti tudi o verodostojnosti tistih podatkov, ki naj bi sicer kljub nenavadnosti bili zgodovinsko izpričani. K uvrstitvi v kategorijo resnega branja pa ne pripomore niti nekoliko sluzavi romantični konec knjige, ki pa bo zagotovo za nekaj ur nasitil hrepenenje nepoboljšljivih romantikov.