Krona iz angkorskega obdobja, ki jo je družina pokojnega trgovca z umetninami Latchforda vrnila Kambodži. Foto: AP
Krona iz angkorskega obdobja, ki jo je družina pokojnega trgovca z umetninami Latchforda vrnila Kambodži. Foto: AP

Med vrnjenimi predmeti so krone, ogrlice, amuleti in drugi zakladi iz angkorskega obdobja. To je trajalo od 9. do 14. stoletja, ko je bilo Kmersko cesarstvo prevladujoča sila v jugovzhodni Aziji.

Po navedbah kamboškega ministrstva za kulturo so uradniki v Kambodži 77 dragocenih predmetov prejeli od družine britanskega trgovca s starinami Douglasa Latchforda. Latchford je umrl leta 2020, ko je v ZDA čakal na sojenje zaradi trgovine z umetninami, njegova družina pa je istega leta s Kambodžo dosegla dogovor o vrnitvi njegove zbirke kmerskih dragocenosti.

Vrnjena zbirka vključuje tudi ogrlice. Foto: AP
Vrnjena zbirka vključuje tudi ogrlice. Foto: AP

Latchford, ki je bil znan trgovec in poznavalec kamboških in indijskih antikvitet, je umrl avgusta leta 2020 v Bangkoku, kjer je živel zadnja desetletja. Novembra leta 2018 ga je ameriško zvezno tožilstvo obtožilo zaradi več zločinov, povezanih z domnevnim trgovanjem z ukradenimi kamboškimi artefakti. Tožilstvo ga je med drugim obtožilo ustvarjanja "lažnih provenienc – dokumentacij o kraju in načinu pridobitve predmetov" in "ponarejanja faktur in transportnih dokumentov" z namenom prikrivanja pravega izvora. Strokovnjaki menijo, da je bilo veliko predmetov, s katerimi je trgoval, iz Kambodže odnesenih v obdobju vojne in nestabilnosti.

V zgodnejših intervjujih je Latchford zanikal vsakršno vpletenost v preprodajo umetnin ali kakršno koli protizakonito ravnanje z artefakti. Umrl je, preden so ga lahko izročili ZDA, kjer bi se soočil z obtožbami. Primer proti njemu so zato opustili.

Mesec po njegovi smrti se je Latchfordova družina s Kambodžo dogovorila, da bo vrnila vse kamboške predmete v njihovi lasti. Del zbirke (predvsem dela iz kamna in brona) so vrnili že septembra 2021.

V Kambodžo je zbirka prispela pretekli teden, vključuje pa dragocenosti iz zlata in drugih plemenitih kovin iz predangkorskega in angkorskega obdobja, med drugim krone, ogrlice, zapestnice, pasove, uhane in amulete.

Trgovci z umetninami čas vojne izkoristili za pridobitev artefaktov
Iz Kambodže je veliko kulturne dediščine izginilo v 70. letih 20. stoletja, ko je tam pustošila državljanska vojna. Ukradenih je bilo na tisoče dragocenosti, ki so nato prek trgovcev na Tajskem in v Hongkongu dosegli bogate kupce in muzeje v Evropi in ZDA. Ameriški tožilci si zadnja leta prizadevajo za vrnitev številnih takšnih artefaktov. Lani so ZDA Kambodži vrnile 30 ukradenih dragocenosti, vključno z bronastimi in kamnitimi kipi budističnih in hindujskih božanstev, ki so nastali pred več kot tisoč leti.

V Kambodži pozivajo ameriške in evropske muzeje ter posameznike, naj vrnejo predmete, ki so jih iz države odnesli med vojno. Foto: AP
V Kambodži pozivajo ameriške in evropske muzeje ter posameznike, naj vrnejo predmete, ki so jih iz države odnesli med vojno. Foto: AP

Kamboška ministrica za kulturo Phoeurng Sackona je pozvala posameznike in muzeje po vsem svetu, naj vrnejo ukradene dragocenosti in tako prispevajo k "spravi in pomiritvi Kambodžanov, ki so pretrpeli desetletja državljanske vojne".

"Takšno vračanje ocenjujemo za plemenito dejanje, ki ne kaže le pomembnega prispevka kulturi naroda, ampak prispeva tudi k spravi in celjenju Kambodžanov, ki so prestali desetletja državljanske vojne in strašno trpljenje zaradi tragedije genocida Rdečih Kmerov."