Posnetek iz leta 2006, ko so orla potegnili na suho. Foto: AP
Posnetek iz leta 2006, ko so orla potegnili na suho. Foto: AP

350 kilogramov težka in dva metra visoka skulptura orla, ki stoji na svastiki v krogu, je nekdaj krasila nemško nacistično bojno ladjo, imenovano Admiral Graf Spee. Ladja velja za eno najbolj znanih nemških težkih križark v drugi svetovni vojni. Na dno rečne struge v Urugvaju se je potopila leta 1939, potem ko se je njen kapitan Hans Langsdorff odločil, da jo raje uniči in tako reši svojo tisočglavo posadko, kot pa da nadaljuje brezupni boj, piše Deutsche Welle.

Foto: EPA
Foto: EPA

Skoraj desetletno iskanje orla
Nacističnega orla je leta 2006 po skoraj desetletju iskanja na dnu reke odkrila ekipa potapljačev, lovcev na nacistične dragocenosti. Pri lovcih na nacistične predmete je skulptura veljala za tako rekoč paradnega konja te ladje. Zasebni sindikat, pod okriljem katerega so delovali iskalci, je nameraval delčke ladje dati na dražbo in izkupiček deliti z urugvajsko vlado, kot je zahteval tamkajšnji zakon.

Lovci na zaklade so namreč leta 2004 podpisali sporazum z urugvajsko mornarico o delitvi izkupička od najdbe na pol. A je urugvajski državni aparat zaskrbelo, da bi neonacisti tako pridobili te artefakte. Oblast je posledično zagrozila, da bo skupini potapljačev začasno ukinila dovoljenje in iskanje ladijskih razbitin opravila sama.

Razsodba vrhovnega sodišča v letu 2021
Orel je bil vsa ta leta predmet polemik zaradi nemških trditev o lastništvu in ugovorov proti javnemu prikazovanju ali prodaji tega simbola tretjega rajha. Leta 2019 je sodišče razsodilo, da mora Urugvaj prodati skulpturo, pri tem pa je ponovilo, da gre polovica prihodkov vladi, polovica pa omenjeni ekipi za iskanje. A iskalci so nato vložili tožbo, v kateri so trdili, da se je vlada odpovedala temu dogovoru. Leta 2021 je urugvajsko vrhovno sodišče končno razsodilo, da je bronasti orel last Urugvaja.

Foto: AP
Foto: AP

Golob miru bi bil lahko pripravljen novembra
Urugvajski predsednik Luis Lacalle Pou je v teh dneh napovedal, da bodo nacističnega orla pretopili v goloba miru. "V času delitev, nasilja, vojne v svetu želimo postaviti znamenje miru," je dejal novinarjem v prestolnici Montevideo. Znano je tudi že, da bo novo skulpturo izdelal slavni 68-letni urugvajski kipar Pablo Atchugarry. Po njegovih besedah bo preoblikovanje kipa "dolg in težek" proces, za katerega ocenjuje, da bi bil lahko končan novembra.

Urugvajski predsednik je sporočil še, da natančna lokacija za novi kip še ni določena. Dodal je, da bi ga lahko umestili v obalno mesto Punta del Este, kjer se Rio de la Plata sreča z Atlantskim oceanom.