Posnetek s procesa na deželnem sodišču v Dresdnu. Foto: EPA
Posnetek s procesa na deželnem sodišču v Dresdnu. Foto: EPA

Obsojenih pet, starih od 24 do 29 let, je deležnih zapornih kazni od štirih let in štirih mesecev do šestih let in treh mesecev. Štirje od njih pa morajo ob tem plačati tudi kazen zaradi požiga transformatorja ter uničenja ključavnice in vitrine, v kateri je bil nakit. Z zažigom transformatorja so namreč prekinili dobavo električne energije za ulične svetilke in varnostne alarme, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Večino nakita so roparji sami vrnili
Po pisanju DPA-ja roparji pripadajo hudodelski združbi Remmo, ki je del nemškega kriminalnega podzemlja. Večino ukradenega dragocenega nakita so roparji sicer vrnili konec leta 2022, a obstaja verjetnost, da so nekatere dragocenosti za vselej izgubljene. Obsodba je sledila januarskemu dogovoru med obrambo, tožilstvom in sodiščem priznali krivdo. Eden od šesterice je sicer pri kraji sodeloval tako, da je pridobil predmete, s katerimi sta dva roparja razbila vitrino.

Foto: EPA
Foto: EPA

21 kosov nakita z več kot 4000 diamanti in drugimi dragimi kamni
Spomnimo, dva od petih roparjev sta 25. novembra 2019 v sobano v muzeju na dresdenskem gradu vdrla skozi okno, nato pa sta odšla do vitrine, kjer je bilo razstavljenih skoraj sto predmetov, jo razbila in vzela 21 kosov nakita s približno 4300 diamanti in drugimi dragimi kamni iz 17. in 18. stoletja.

Njihov cilj je bil zgodovinski del zbirke, ki jo je ustvaril vladar Saške Avgust Močni. Sicer pa Zeleni svod (nem. Grünes Gewölbe), kakor je poimenovana zakladnica na dresdenskem gradu, hrani okoli 4000 dragocenih predmetov iz slonovine, zlata, srebra in draguljev. Dragocenosti so na ogled v dveh sekcijah, in sicer v zgodovinskem Zelenem svodu, ki leži v avtentično obnovljenih prostorih v pritličju dresdenskega gradu, ter v novem Zelenem svodu nadstropje višje.