Foto: EPA
Foto: EPA

V petek so nemški preiskovalci zasegli 31 predmetov, ki so jih v spremstvu pripadnikov posebnih policijskih enot že vrnili v Dresden. Predmete bodo najprej forenzično pregledali, nato pa bodo strokovnjaki preverili njihovo stanje in pristnost.

Foto: EPA
Foto: EPA

Preden so našli predmete, so preiskovalci opravili pogovore z odvetniki osumljenih vlomilcev. V Dresdnu namreč od začetka leta poteka sojenje šestim osumljencem zaradi skupinske tatvine in podtikanja požara.

Policiji se je "za vrhunsko delo" že zahvalil saški premier Michael Kretschmer, ki je dodal, da ukradene dragocene umetnine spadajo v kulturno dediščino te zvezne dežele. Prav tako je delo preiskovalcev pohvalila saška ministrica za kulturo Barbara Klepsch. "To dokazuje, da si je bilo vredno prizadevati za vrnitev izropanih dragocenosti. Zdaj bomo videli, kaj bodo strokovnjaki ugotovili, ko bodo predmete pregledali, in v kakšnem stanju so," je dejala.

Dragocene predmete so iz muzeja odnesli 25. novembra leta 2019. Dve osebi sta v jutranjih urah skozi okno, ki je bilo zaščiteno z rešetko, vlomili v zakladnico.

Foto: EPA
Foto: EPA

Na posnetkih nadzornih kamer je bilo videti, kako sta vlomilca vitrino razbila s sekiro ter zbežala iz muzeja z diamanti in drugimi dragulji iz 18. stoletja. Le v nekaj minutah, kolikor je trajal vlom, sta iz muzeja odnesla predmete, skupaj vredne več kot 113 milijonov evrov.