Čeprav bo zaradi prenove in povezave s sosednjo Rustjevo hišo galerija zaprta skoraj vse leto, ob 50. obletnici pripravljajo več prireditev. Med drugim bo jeseni organiziran simpozij o vlogi Pilonove galerije znotraj kulturne krajine in lokalnih skupnosti Vipavske doline. V času zaprtja si želijo stik z obiskovalci ohranjati prek spleta in dejavnosti na terenu.

Trenutno je galerija zaradi prenove še zaprta, nared pa bo jeseni, ko bo dejansko minilo pet desetletij in bodo pripravili več prireditev. Foto: Radio Koper
Trenutno je galerija zaradi prenove še zaprta, nared pa bo jeseni, ko bo dejansko minilo pet desetletij in bodo pripravili več prireditev. Foto: Radio Koper

Prvi dogodek ob letošnjem jubileju je bilo marčevsko gostovanje Pilonovih fotografij v Pokrajinskem muzeju Kočevju. Spomladanski čas pa prinaša tudi publikacijo z naslovom Mišek Venč in galerijski depo za najmlajše radovedneže in raziskovalce likovne dediščine v skritih kotičkih Pilonove galerije.

Pilonova galerija je prva monografska ustanova na Slovenskem. Foto: Radio Koper
Pilonova galerija je prva monografska ustanova na Slovenskem. Foto: Radio Koper

Z obnovo bodo prenovili obe stavbi, kjer deluje Pilonova galerija, vključno s stenami, pročeljem, ostrešjem, stavbnim pohištvom, strojno in elektro instalacijo, talnimi pohodnimi elementi, objekt pa bo po prenovi prilagojen dostopnosti gibalno in senzorno oviranim osebam. Projekt prenove predvideva tudi sodobnejšo opremo za razstavne prostore. Likovna dela in dokumentarno gradivo pa bodo končno lahko maksimalno zaščitena s primerno konservatorsko opremo in vrhunsko muzejsko razsvetljavo.

Za čim širšo dostopnost muzejskega fonda so predvideli tudi digitalno dostopnost do gradiva. Digitalizirana bodo umetniška dela, ki bodo širše dostopna javnosti, tudi kadar so v depoju, s tem pa bodo med drugim omogočili kakovostne dediščinske raziskave.

Zaradi prenove so stalno zbirko preselili iz razstavnih prostorov, izpraznili depo in pospravili knjižnično gradivo. Predmeti so bili popisani, zaščiteni in preseljeni na druge lokacije.

Ministrstvo za kulturo bo za prenovo osrednje ajdovske kulturne ustanove namenilo dober milijon evrov.

Galerijo bodo delno odprli na začetku poletja, prenovljeno pa šele jeseni. Do leta 2025 bo skupaj s sosednjo Rustjevo hišo zasijala tudi kot eno izmed prizorišč Evropske prestolnice kulture 2025.