Dobro stoletje po tem, ko je potonil, Titanikovo železno telo resno ogrožajo bakterije, ki ga počasi razjedajo. Slavna ograja, ki je obdajala premec, je stala še leta 2022, danes pa je skoraj ni več. Foto: AP
Dobro stoletje po tem, ko je potonil, Titanikovo železno telo resno ogrožajo bakterije, ki ga počasi razjedajo. Slavna ograja, ki je obdajala premec, je stala še leta 2022, danes pa je skoraj ni več. Foto: AP
Titanik je bil med drugim tudi potujoča galerija likovne in kiparske umetnosti – na krovu so prevažali redke knjige, dragocene slike in druge umetnine.  Foto: AP
Titanik je bil med drugim tudi potujoča galerija likovne in kiparske umetnosti – na krovu so prevažali redke knjige, dragocene slike in druge umetnine. Foto: AP

Podjetje RMS Titanic Inc., s sedežem v zvezni državi Georgia, ima v lasti ekskluzivne pravice za 112 let staro ladijsko razbitino na dnu Atlantskega oceana. Letos so se k njej spustili prvič po letu 2010 in v tem tednu objavili prve nove fotografije Titanika. S fotografij je razvidno, da se tudi dobrih sto let po nesreči prizor na morskem dnu nenehno spreminja.

Ameriška obalna straža v teh dneh še vedno raziskuje lansko katastrofalno nesrečo eksperimentalne podmornice Titan, ki je bila last podjetja OceanGate in je implodirala, ko se je skušala spustiti do Titanika. V nesreči je umrlo vseh pet ljudi na krovu, tudi globokomorski raziskovalec in strokovnjak za Titanik Paul-Henri Nargeolet. Nargeoletova družina zdaj zaradi malomarnosti toži podjetje OceanGate, ki je po nesreči opustilo spuščanje k Titaniku.

Grenko-sladki prizori" z morskega dna
Ameriško podjetje RMS Titanic Inc, ki je medtem raziskovalo izvirni Titanik, po ekspediciji prinaša izsledke, ki "pričajo o grenko-sladkem prepletu ohranjanja in izgube", so zapisali v izjavi za javnost. Najpomembnejše odkritje njihove poti je vnovično odkritje kipca "Versajske Diane", ki so jo nazadnje videli leta 1986. Zdaj smo dobili jasno in svežo fotografijo dragocenega artefakta, ki pa ga niso dvignili z morskega dna.

To je kopija slavnega kipa, ki ga hrani pariški muzej Louvre. Kip, ki je poznan tudi kot Diana à la Biche, Diane Chasseresse (Diana lovka) in Artemida s košuto, je rimska kopija (iz 1. ali 2. stoletja našega štetja) izgubljenega grškega bronastega izvirnika, ki je bil pripisan Leokaru, cca 325 pr. n. št.

60-centimetrski bronasti kipec boginje Diane je stal na kaminu v salonu prvega razreda. To je bila kopija slavnega kipa, ki ga hrani pariški muzej Louvre. Foto: RMS Titanic/João Gonçalves
60-centimetrski bronasti kipec boginje Diane je stal na kaminu v salonu prvega razreda. To je bila kopija slavnega kipa, ki ga hrani pariški muzej Louvre. Foto: RMS Titanic/João Gonçalves

Diana je predstavljena kot vitek in moški lovec, ki je ulovil jelena. Gleda proti desni, morda proti samemu jelenu, saj je z dvignjeno desno roko potegnil puščico iz toka. Na lovčevi levi roki je vidno, da drži del loka, preostanek pa manjka, da bi lahko streljal; manjkajoči lok pretvori sliko v preprosto pastoralno iz simbolike lovke in plena.

S fotografij je razvidno, da je odpadel velik del ograje, s katero je bilo obdano sprehajališče na premcu ladje (ograja, ki je danes tako prepoznavna tudi po zaslugi Cameronovega filma Titanik). Še leta 2022 je ograja stala, ugotavljajo pri podjetju RMS Titanic.

"Odkritje Dianinega kipca je bil vznemirljiv trenutek. Razžalostili pa so nas izguba ograje na premcu in drugi znaki razkroja; to je samo še okrepilo našo namero ohranjanja Titanikove dediščine," je komentirala direktorica zbirke pri RMS Titanic Tomasina Ray.

Ekipa je na prizorišču nesreče preživela 20 dni in se v Providence na Rhode Islandu vrnila 9. avgusta. Posneli so več kot dva milijona fotografij v najvišji resoluciji, kar smo jih kdaj dobili s Titanika. Obenem so posodobili tudi zemljevid mesta nesreče in predmetov, ki so z razbitine odpadli.

Načrtujejo dvig dragocenih artefaktov
Naslednji korak bo urejanje in analiziranje nabranih podatkov, ki jih bodo delili z znanstveno skupnostjo, da "bodo lahko identificirali zgodovinsko pomembne in ogrožene artefakte, ki bodo predmet varnega odstranjevanja v prihodnjih ekspedicijah," je podjetje zapisalo v izjavo za javnost.