24. in 25. septembra ob 20. uri bo Laibach izvedel dva koncertna nastopa v gledališki dvorani Delavskega doma, 26. septembra pa bo skupina predstavila svojo interpretacijo Bachove Umetnosti fuge na Kumu, če bodo vremenski pogoji  temu naklonjeni. Foto: Delavski dom Trbovlje
24. in 25. septembra ob 20. uri bo Laibach izvedel dva koncertna nastopa v gledališki dvorani Delavskega doma, 26. septembra pa bo skupina predstavila svojo interpretacijo Bachove Umetnosti fuge na Kumu, če bodo vremenski pogoji temu naklonjeni. Foto: Delavski dom Trbovlje
Laibach
27. septembra 1980 je, istega leta v Trbovljah ustanovljena, skupina Laibach v Delavskem Domu Trbovlje pod pokroviteljstvom ljubljanskega ŠKUC-a pripravljala svoj 'coming out', svoj prvi pravi javni nastop, svojo večmedijsko akcijo oz. dogodek, ki naj bi se utelesil kot ‘alternativa (uradni, centralistični) slovenski kulturi’ in ki naj bi z brutalnim oz. bruitističnim avantgardnim nastopom dobesedno pretresel ter predramil takrat še precej s 'socrealizmom' prepojene in s provincializmom uspavane Rdeče Revirje. Foto: Škuc
Laibach Kunst: Decades, (1979)
Laibach Kunst: Decades, (1979)
Cementarna Trbovlje
Laibach pripravljajo še posege v trboveljskih cementarni in elektrarni.
Ponovitev prepovedanega dogodka – Laibach v Trbovljah

V Trbovljah se je v Delavskem dom z odprtjem prostorske instalacije začel večdnevni dogodek Rdeči revirji + Črn Križ, 1980-2010, ki ga skupina Laibach pripravlja ob svoji 30-letnici. Poleg razstave, ki jo je odprl bivši predsednik Milan Kučan, program obsega še koncerte in simpozij.

V Slavčkovi sobi Delavskega doma bo na ogled spremljevalna razstava Dokumenti 1980, Laibachi pa načrtujejo tudi nekaj prostorskih intervencij na območju LaFarge Cementarne Trbovlje, Termoelektrarne Trbovlje in na televizijskem oddajniku Kum.

"Zatolčena" revolucija
Član zasedbe Laibach Ivan Novak opozarja, da so v šestdesetih in sedemdesetih letih prav v Delavskem domu Trbovlje doživeli popolno revolucijo, gledali vse mogoče filme, spremljali koncerte prve generacije jugoslovanskih rockerjev - položaj se je spremenil šele v osemdesetih. Tedaj se je kulturna revolucija dogajala le v Ljubljani, v Trbovljah pa je bila temeljito "zatolčena".

Simbolna rekreacija dogodkov izped 30 let
Njihov prvi pravi javni nastop, večmedijsko akcijo, ki so jo načrtovali v Delavskem domu in ki je bila prepovedana, je označil kot poskus prenosa socialno-umetniške ali socialno-aktivistične angažiranosti iz ljubljanske alternativne kulturne scene v Trbovlje. Dogodek je pomenil tudi "ubesedenje" Laibacha, saj se je tedaj prvič uporabilo ime skupine.

Enodnevni "Blitzkrieg" leta 1980 naj bi obsegal plakatno akcijo, koncert anarho-industrijske glasbe ter razstavo slik, kolažev, grafik in kratkih filmov, vendar pa so izpeljali le nočno akcijo lepljenja plakatov po Trbovljah in v Ljubljani.

Laibachi so dogodek tedaj pripravljali pod pokroviteljstvom ljubljanskega društva Škuc, ki sodeluje tudi pri pripravi tokratnih dogodkov, s katerimi želijo po Novakovih besedah simbolno rekonstruirati tisto, kar naj bi se v Trbovljah zgodilo pred tremi desetletji.

Brez vzpona na Kum ne gre
Poleg razstave Laibach Kunst bodo v Delavskem domu pripravili dva koncerta (glavnino njunega programa bo obsegala reinterpretacija najzgodnejših skladb Laibacha: Brat moj, Država, Krvava gruda plodna zemlja, Ti, ki izzivaš in druge). Za 26. september napovedujejo koncert na televizijskem stolpu na Kumu, na katerem bodo ponovili svojo interpretacijo Bacha.

Simpozij The Red District Simposium bo v Delavskem domu potekal med 24. in 26. septembrom. Na njem bodo sodelovali Aleš Leko Gulič, Barbara Borčič, Igor Vidmar, Zdenka Badovinac, Dragan Živadinov, Matjaž Berger, Darko Štrajn in številni drugi. Prvi dan bo po Novakovih besedah namenjen obdelavi in predelavi Laibach Kunst, drugi analizi države NSK in tretji perspektivam države NSK.

Vzgajanje podmladka
Spremljevalni program simpozija bo ponudil delavnice na temo Kako sproducirati kolektivnost, ki so namenjene vsem, ki želijo proučiti strategije skupine Laibach in NSK prakse, in mladinske delavnice na gimnaziji Trbovlje z namenom vključevanja lokalnega občinstva v dogodek.

Trbovlje, svoj čas kulturni epicenter Slovenije
Direktor delavskega doma Trbovlje Zoran Poznič je spomnil, da je bil Delavski dom Trbovlje v času, ko je bil zgrajen po načrtih arhitekta Marka Župančiča, največji kulturni center v Sloveniji, saj je bil ljubljanski Cankarjev dom zgrajen pozneje. Vsa leta so ga nekako skušali napolniti z vsebino, vendar je v zadnjih dvajsetih letih potonil v tok ljubiteljske in amaterske kulture. Pred dvema letoma so z željo, da kulturo v Trbovljah postavijo na drugačne temelje, začeli projekt Trbovlje - novomedijsko mesto, ki je osrediščen ravno na Delavski dom.

Na sodelovanje s skupino Laibach ob njeni 30-letnici so po njegovih besedah obsojeni oboji, Laibachi zato, ker so Trbovlje še vedno njihov domicil, sami pa zato, ker se navezujejo na vse to, kar so Laibachi začeli pred tremi desetletji.

Ponovitev prepovedanega dogodka – Laibach v Trbovljah