Jubilej bodo slovesno obeležili danes popoldne, ko bo mašo vodil mariborski nadškof in metropolit Alojzij Cvikl. Foto: Wikipedia / Ljuba Brank
Jubilej bodo slovesno obeležili danes popoldne, ko bo mašo vodil mariborski nadškof in metropolit Alojzij Cvikl. Foto: Wikipedia / Ljuba Brank
Notranjost cerkve v samostanu Studenice
Še vedno delujoče orgle v cerkvi so ene najstarejših v Sloveniji. Foto: Wikipedia / Ljuba Brank

Samostanska cerkev Svetih treh kraljev je omenjena že v 13. stoletju, ko je tam Sofija Rogaška ustanovila samostan z župniško cerkvijo. Sprva Marijina cerkev je svojo današnjo, baročno podobo dobila v 18. stoletju. "Cerkev je bila vseskozi vezana na vodni izvir, ki mu pripisujejo tudi zdravilno moč," je povedal predsednik organizacijskega odbora slovesnosti ob obletnici Jože Marzidovšek.

Po navedbah tamkajšnjega župnika Tonija Kmeta predstavlja 800 let te cerkve "častitljiv jubilej, s katerim se lahko ponašajo le redke župnije". "Prvotna cerkvica je bila manjša, a je še vedno dobro vidna in trdna," je poudaril.

Lepotni popravki
Ob jubileju, s katerim zaznamujejo začetek njene gradnje, so v cerkvi opravili številna dela. Med drugim so obnovili pode v klopeh, zamenjali ploščice v cerkvi, obnovili svečnike pri glavnem oltarju, krstni kamen in posodo za blagoslovljeno vodo, uredili okolje in dovozno pot, sešili nove obleke za ministrante, očistili žlebove ter priskrbeli nove mizice za procesije in cerkveno literaturo.

Uredili so tudi baročni nunski kor, ki bo šele po nedeljski slovesnosti dostopen javnosti. "Samostana v Studenicah ni več, stavbe pa še stojijo. V sklopu cerkve tako še vedno obstaja neokrnjen nunski kor, ki je pravi zaklad za Studenice, a je bil doslej vseskozi zaprt za javnost. Zdaj smo ta prostor očistili in uredili in po nedeljski blagoslovitvi bo na ogled tudi javnosti," je pojasnil Marzidovšek.

Biser romanike
Samostanski kompleks je od Poljčan oddaljen tri kilometre in po navedbah okrajne skupnosti Studenice predstavlja najdragocenejši spomenik romanike na Slovenskem. Tu je bil leta 1237 ustanovljen samostan dominikank, kar je pomembno vplivalo na razvoj kraja v 14. stoletju. Cesar Jožef je razpustil samostan, od leta 1890 so za poslopje skrbele sestre magdalenke. To je trajalo vse do leta 1948, po denacionalizaciji pa je poslopje prešlo v last Nadškofije Maribor.