Foto:
Foto:
Sara Baras velja za umetnico flamenka.
Gagaku je zvrst japonske dvorne glasbe.

V okviru abonmajev Aida, Amelia in Agripina se bodo med drugim predstavili Iztok Kovač z zasedbo En-knap, belgijski koreograf Win Vandekebuys, ikona japonskega plesa Saburo Tešigevara, Eifmanovo baletno gledališče iz Sankt Peterburga in plesalka flamenka Sara Baras.

Osrednji operni dogodek sezone pa bo uprizoritev Offenbachove opere Renske nimfe, ki bo nastala s sodelovanjem SNG-ja Opera in balet Ljubljana in Cankarjevega doma v mednarodni koprodukcijski navezi.

Od rdečice do ljubezni
Prva abonmajska predstava bo Rdečica, ki sta jo pripravila slovit belgijski koreograf Wim Vandekeybus in skupina Ultima Vez. Po besedah organizatorjev Vandekeybus prek predstave občinstvo nagovarja v jeziku nemških ekspresionistov in zgodnje Pine Bausch. Predstava skuša v osnovi odgovoriti na vprašanje, kaj je ljubezen.

Neznani cirkus
Cirkus Cirkor iz Švedske se bo predstavil s predstavo 99 % Neznano, v kateri sodelujejo trije glasbeniki in devet artistov različnih cirkuških veščin. Ti na odru skupaj raziskujejo meje in izzivajo fizikalne zakone. Predstava, ki jo je režirala Tilde Bjorfors, zgodbo pripoveduje in raziskuje z uporabo ironije in prek poetike, prežete s humorjem.

Kovač tokrat po korejsko
Iztoku Kovaču in skupini En-knap se bo pridružilo 12 plesalcev korejske zasedbe LDP Company. Predstava, ki je nastala v Seulu, se poigrava z motivi Schubertove Nedokončane simfonije, gre pa za kombinacijo Kovačevih koreografij Kako sem ujel sokola, Struna in Želo - prvi dotik. Ob Schubertovi glasbi je avtorsko glasbo prispeval še Boris Kovač.

Renske nimfe - vrh operne sezone
Opero Jacquesa Offenbacha v štirih dejanjih Renske nimfe bo ansambel SNG-ja Opera in balet Ljubljana s solisti predstavil na sceni Michaela Zimmermanna in v kostumih Alana Hranitelja. Operna zgodba gledalce vodi med kmečkimi vojnami v Nemčiji leta 1525 in pravljičnim svetom vilinskih bitij.

Tudi v znamenju Japonske
V Cankarjevem domu bo naslednje leto potekal tudi Festival japonske kulture, kar je vplivalo tudi na izbor predstav v omenjenih abonmajih. Tako bo poleg sodelovanja Iztoka Kovača z vrhunskimi korejskimi plesalci mogoče obiskati tudi predstave plesa kabuki, predstavitve gagakuja - dvorne glasbe japonske cesarske hiše, predstavo Sabura Tešigevare.

Predstave treh abonmajev
24. 9. ob 20.00, Wim Vandekeybus & Ultima Vez: Rdečica.
12. 10. ob 19.30, Saburo Tešigavara & Karas: Kosti med stranmi.
17. 10. ob 19.30, Combattimento Consort Amsterdam: G. F. Händel, Agripina.
24. 10. ob 19.30, Eifmanovo baletno gledališče iz Sankt Peterburga: Rdeča Giselle.
5. 11. ob 19.30, Cirkus Cirkör: 99 % Neznano.
16. 12. ob 19.00, Iztok Kovač & En-Knap & LDP Company: Neskončna.

V letu 2005:
14. 1. ob 19.30, SNG Opera in balet Ljubljana: J. Offenbach, Renske nimfe.
6. 3. ob 20.00, Fundacija Jean-Pierra Perreaulta: Joe.
13. 3. ob 19.30, Nihon Gagaku Doši Kjokai: Japonski glasbeni in plesni ansambel Gagaku.
14. 3. ob 20.00, Kjozo Nakamura & Masanosuke Godžo: Ples kabuki.
17. 4. ob 20.00, Sara Baras: Sanje, balet - flamenko.
5. 5. ob 20.00, Robert Lepage & Ex Machina: Poulična opera.
15. 5. ob 20.00, Festival Exodos: Predstava bo izbrana pozneje.