Ortenia - apartmaji v naravi, Soba, odgovorni projektant Petra Ostanek, soavtorica Tinka Beltram Prekovič. Foto: ZAPS
Ortenia - apartmaji v naravi, Soba, odgovorni projektant Petra Ostanek, soavtorica Tinka Beltram Prekovič. Foto: ZAPS
HIŠA KATARINA, Topol pri Medvodah, Multiplan arhitekti, odgovorni projektant Aleš Žnidaršič, soavtorica Katja Žlajpah. Foto: ZAPS
ČRNA HIŠA, Arhitektura, odgovorni projektant Peter Gabrijelčič, soavtorji Peter Gabrijelčič, Boštjan Gabrijelčič in Aleš Gabrijelčič Foto: ZAPS

Dan arhitektov bo Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) posvetila svoji desetletnici delovanja. V nekdanji tiskarni Mladinske knjige na Dunajski cesti načrtujejo zbor arhitektov ljubljanske regije, predstavili bodo tudi nov spletni portal za predstavitev arhitekture. Na portalu so zbrane vse reference in realizacije članov ZAPS ter projektantskih podjetij.
Arhitekturni kritik in publicist Jeff Bickert se bo v predavanju z naslovom Kritiške pripovedi dotaknil vloge in vrednosti arhitekturnih nagrad, sledila pa bo še okrogla miza Zlati svinčnik in razvoj arhitekture v zadnjem desetletju. Celodnevno dogajanje se bo sklenilo z večerno podelitvijo nagrad in odprtjem pregledne razstave Slovenska arhitektura in prostor.
Zlati svinčniki za najboljše realizirane projekte
Nagrade zlati svinčnik, priznanja za najboljše realizirane projekte na področju arhitekture in krajinske arhitekture v obdobju 2009-2014, bodo prejeli projekti podjetja Multiplan arhitekti (Hiša Katarina v Topolu pri Medvodah), Bevk Perović arhitekti (stanovanjsko poslovni kompleks Situla), Arhitektura (Črna hiša), NAVA arhitekti (RC IKT, Kranj) in Enota (Dominikanski samostan na Ptuju).
Za nagrado je letos kandidiralo 48 projektov, od tega sedem stanovanjskih hiš, tri večstanovanjske stavbe, tri poslovne stavbe, deset javnih stavb, sedem projektov notranje opreme ter dva vrtova, dve krajinski ureditvi ter 14 ureditev urbanih prostorov.
Dela je pregledala mednarodna strokovna komisija v sestavi ustanovitelj biroja Dva arhitekta in predsednik hrvaške zbornice arhitektov Tomislav Ćurković, predstojnik oddelka za arhitekturo na Fakulteti za gradbeništvo Univerze v Mariboru Uroš Lobnik, arhitekt iz arhitekturnega biroja Gregorc Vrhovec Aleš Vrhovec in krajinski arhitekt Gregor Vreš iz biroja Landscape.
Platinasti svinčnik, častno priznanje za opus na področju arhitekture, krajinske arhitekture ali prostorskega načrtovanja, gre Mateju Blenkušu in Milošu Florijančiču. Nagrajenca so izbrali Janez Kobe, Ina Šuklje Erjavec in Jože Dekleva.
Zeleni svinčnik za trajnostno gradnjo
Poleg nagrad zlati svinčnik, bodo podelili tudi nagrado zeleni svinčnik za arhitekturno ali urbanistično izvedbo, ki je nastala z zavestno odgovornostjo do okolja in družbe ter za trajno izboljšanje družbene in okoljske značilnosti bivanja. Tega bo po presoji "zelene komisije" (Ljubomir Miščević, Gregor Košorok, Silvija Kovič, Bojan Gavez) prejelo podjetje Soba za projekt Ortenia - apartmaji v naravi.
Prispevki za razvoj stroke
Obenem bodo podelili še diplomo ZAPS - priznanje za pomemben organizacijski prispevek pri razvoju in uveljavitvi ZAPS ter stroke, ki ga letos prejmejo člani upravnega odbora zbornice v obdobju 2004-2008: Andrej Černigoj, Boris Zuliani in Tomaž Kancler. Častna člana ZAPS-a pa bosta postala arhitekt in fotograf Miran Kambič ter Petra Čeferin za izjemno delo na področju arhitekturne teorije.