Foto:
Foto:
Darja Korez Korenčan o kulturi poroča v Osmem dnevu in različnih publikacijah.

Haas je strokovno komisijo, v kateri so o nagrajencih odločali Veronika Brvar, Leon Engelman in Ana Pusar Jerič, prepričal z umetniškimi dosežki in vsestranskim prispevkom k slovenski glasbeni kulturi. 22. novembra bo Drušvo glasbenih umetnikov poleg Haasa nagradilo tudi novinarko RTV Slovenija Darjo Korez Korenčan in Festival Bled, ki sta si Bettetovo listino prislužila z zglednim sodelovanjem z društvom in pomočjo pri širjenju glasbene kulture.

Študent Dubravke Tomšič Srebotnjak
Hinko Haas je študiral na glasbeni akademiji v Ljubljani, kjer je v razredu Dubravke Tomšič Srebotnjak končal podiplomski študij. Med študijem je prejel študentski Prešernovi nagradi. Pianist se je izpopolnjeval tudi v Weimarju, Bruslju in Bernu. Kot solist in član različnih zasedb nastopa po Sloveniji, Avstriji, Italiji, Nemčiji, Švici in drugih evropskih državah.

Haas je nastopil že na več kot 500 koncertih, kjer igra kot solist ali član komornih zasedb, občinstvu pa predstavlja glasbo vseh stilnih obdobij. Kot so podeljevalci zapisali v obrazložitvi nagrade, spada Haas med najboljše slovenske pianiste srednje generacije, svojevrstno priznanje pa mu z deli, ki jih napišejo zanj, pogosto izrečejo tudi sodobni slovenski skladatelji. Od leta 1987 poučuje na ljubljanski akademiji za glasbo, član društva, ki mu je podelilo nagrado, pa je od leta 1984.

Uspešna novinarka RTV Slovenija
Nagrado glasbeni umetniki podeljujejo v spomin na slovenskega opernega in koncertnega basista in pedagoga Julija Bettteta, umrlega leta 1963. Darja Korez Korenčan je žirijo prepričala tudi s knjigo o pihalnih orkestrih, ki je izšla pri založbi Forma 7, in s sodelovanjem pri nastanku publikacije Slovenski krog kulture. Novinarka tudi kulturno osvešča gledalce oddaje Osmi dan. Za svoje delo je prav tako letos prejela tudi priznanje Lucijana Marije Škerjanca, ki ga podeljuje Srednja glasbena in baletna šola Ljubljana.

Pomebno pa je k podelitvi nagrade prispevala oddaja o klasični glasbi Opus, ki jo Korez Korenčanova vodi že 11 let. V njej predstavlja glasbene ustanove doma in po svetu, gledalce pa seznanja tudi s pomembnimi glasbenimi osebnostmi in dogodki. Mladim glasbenikom je na njihovi poti pomagala z akcijama Mladi glasbenik leta in Pomagajmo glasbenim talentom.

Priznanje ob desetletnici
Glasbeni umetniki pa so se spomnili tudi na Festival Bled, ki letos praznuje desetletnico delovanja. Omembe vredno je zlasti prizadevanje njegovih prirediteljev, da v program uvrstijo dela slovenskih skladateljev in privabijo uveljavljene domače glasbenike, kot so Janez Lotrič, trio Lorenz in Jože Vidic. Poleg tega pa blejski festival skrbi tudi za podmladek, saj v sodelovanju s priznanimi poustvarjalci pripravlja mojstrske delavnice.