Foto:
Foto:
Eno od starejših del Darka Golije.

Največji ljubljanski poletni festival odpira opera Carmen, prvi pa so na oder Križank stopili člani Opere Helikon, Državnega gledališča iz Moskve, ki se bodo nanj vrnili tudi dan kasneje. Za umetniki iz Rusije se bo do sredine avgusta zvrstilo še približno 2.200 nastopajočih iz 28 držav, ki bodo nastopili v 45 predstavah. Častna pokroviteljica letošnjega festivala, za katerega so v predprodaji prodali že več kot polovico vseh kart, je ljubljanska županja Danica Simšič.

Carmen, kot jo vidijo ruski umetniki
Opera, s katero se je začel letošnji Ljubljanski poletni festival, je zgodba o ljubezni, strasti, poželenju in zločinu. Orkestru Opere Helikon bo dirigiral Vladimir Ponkin, režijsko je predstavo postavil Dmitrij Bertman, ki je to operno hišo tudi ustanovil, kostumografija je delo Tatjane Tulubjeve, scenografija pa Igorja Nežnega. V glavnih vlogah bodo nastopili Larisa Kostjuk, Nikolaj Dorožkin, Mihail Davidov in Tatjana Kuindži.

Za vsak okus nekaj
Festivalski program sestavljajo operne in baletne predstave, muzikali, komorni, simfonični, džez in latino koncerti, razstave, ulične prireditve, likovna kolonija in letos prvič poletni kino pod zvezdami. Med imeni, ki se bodo predstavila ljubljanskemu občinstvu, so tudi Simfonični orkester NHK iz Tokia, pianist Denis Macujev, sopranistka Angela Gheorghiu, Balet Hrvaškega narodnega gledališča iz Zagreba, Balet Narodnega gledališča iz Beograda, od koder bo prišla tudi Beograjska filharmonija, Wynton Marsalis in domači priznani umetniki, med njimi Vinko Globokar, ki prav v teh dneh praznuje svojo 70-letnico, Tomaž Pandur in Vlado Kreslin.

Ljubljanski utrip na likovnih delih
Del Ljubljanskega poletnega festivala je tudi mednarodna likovna kolonija, v okviru katere bo letos ustavarjalo osem likovnih umetnikov. Navdih v poletnem dogajanju v slovenski prestolnici bodo iskali profesorica iz Nemčije Veronika Zyzik, likovni ustvarjalec iz Slovaške Jozef Baus, italijanski pesnik, glasbenik in likovnik Alessandro Cadamura in predvsem v Skandinaviji znani danski slikar Henrik Andersen. Štirim tujcem se bodo v Ljubljani prudružili tudi štirje domači ustvarjalci, in sicer videastka Nataša Prosenc, pesnik marin, krajin in solin Jure Cihlarž, kipar Darko Golija in likovnik in novinar Boštjan Jurečič Vega.

"Zvezd nebroj za luč ..."
Poleg razstave del, ki jih bodo umetniki ustvarili v Ljubljani, bodo v okviru Ljubljanskega poletnega festivala odprli še pet razstav. Letošnja novost festivala pa je poletni kino na ljubljanskem gradu. Od 15. do 24. julija bodo vsak večer pod milim nebom predvajali uspešne filme zadnjih let. Ljubitelji filma, ki si ob gledanju želijo drugačnega ozračja, kot jim ga ponujajo mestne dvorane, si bodo lahko ogledali filme Zgubljeno s prevodom, Pomlad, poletje, jesen, zima ... in pomlad, Maratonci tečejo častni krog, Pod njenim oknom, Mož brez preteklosti, Vesna, Govori z njo, Tistega lepega dne, Ubila bom Billa I. in Zbogom, Lenin!

Zemljevid prizorišč
Prizorišča, po katerih bodo do 18. avgusta romali ljubitelji vsakovrstnih kulturnih dogodkov, so Križanke, ljubljanski grad, Cankarjev dom, SNG Drama Ljubljana, Slovenska filharmonija in frančiškanska cerkev.