Foto:
Foto:
Cankarjev dom
Cankarjev dom, osrednji slovenski kulturni hram, ki nosi ime še enega velikana slovenske literature, je obiskovalcem ponudil brezplačen ogled razstave in filma. Foto: RTV SLO
Iz predstave Reci moji hčeri, da sem šla na potovanje
Na svoj račun so prišli tudi ljubitelji odrske umetnosti. Foto: MGL
Dan odprtih vrat kulture

Na obletnico so, kot že od 200. obletnice pesnikovega rojstva leta 2000 naprej, številni muzeji, galerije, gledališča, koncertne dvorane, glasbeni, mladinski in drugi kulturni centri obiskovalcem omogočili prost vstop. Namen: približati kulturne vsebine čim širšemu krogu ljudi. Letošnji dan odprtih vrat je ponudil najmanj 177 brezplačnih prireditev, nekatere so bile že ob koncu tedna.

Poleg tega so razkrili dobitnika Prešernove nagrade za leto 2007 in letošnje nominirance za nagrade Prešernovega sklada. Prešernova nagrajenca sta Janez Gradišnik in Miljenko Licul.

Najbolj pestra izbira med razstavami
Sprehodimo se še skozi izbor ponedeljkovih brezplačnih prireditev. V Mestnem muzeju Ljubljana so po nedeljskem miklavževanju odprli še razstavo Hiše izginjajo, sledovi navdihujejo ter ponudili vodstvo po stalni razstavi Obrazi Ljubljane.

V Cankarjevem domu si je bilo mogoče ogledati razstavo Marko Lipuš: Portreti besed in razstavo Zgodovina likovne umetnosti na Slovenskem in socialno vprašanje. Za obiskovalce je bila brezplačna tudi projekcija romunskega filma Smo imeli revolucijo ali ne?

V Slovenskem šolskem muzeju so odprli razstavo učitelj v novi družbeni stvarnosti med 1945 in 1963, ob tem so obiskovalce poučili, kako je nekoč potekal pouk računstva. Narodna galerija je med drugim vabila na muzejski knjižni sejem, k odkrivanju galerijskih zakladov, na javno vodstvo po razstavi Franc Kavčič/Caucig - slike za dunajsko palačo knezov Auerspergov, poiskali so tudi knjige na slikah v stalni zbirki Evropski mojstri.

Javna vodstva po razstavah so bila tudi v Muzeju novejše zgodovine Celje, kjer so med drugim pripravili še interpretacije znanih in priljubljenih pesmi največjega slovenskega poeta. Pokrajinski muzej Celje je povabil na ogled stalnih razstav, Slovensko ljudsko gledališče Celje pa na otroško predstavo Kajetana Koviča Maček Muri.

Še posladek za ljubitelje gledališča
Ljubitelji odrske umetnosti so lahko izbirali med predstavami katerega od gledališč. SNG Drama Ljubljana je v Mali drami uprizorila predstavo Zmenki Aleša Bergerja, Mestno gledališče ljubljansko predstavo na mali sceni Reci moji hčeri, da sem šla na potovanje, Slovensko mladinsko gledališče predstavo Kleist. Slovenska kinoteka pa je obiskovalcem namenila film Oda Prešernu in pet kratkih filmov iz sedemdesetih let. V SNG Maribor pa so omogočili ogled svojih dvoran in gledaliških delavnic.

V koprskem gledališču so uprizorili otroško predstavo Modro pišče Maje Vidmar in Bulgakovega Don Kihota, v Prešernovem gledališču Kranj predstavo Podeželje ter v SNG Nova Gorica predstavo Stotisočnoga. V pesnikovi rojstni v hiši v Vrbi so letos gostili pesnico Nežo Maurer.

Zamisel ministrstva o dnevu odprtih vrat slovenske kulture je v nekaj letih prerasla v najbolj množični enodnevni kulturni dogodek v Sloveniji. Glede na poročila izvajalcev se ga je lani udeležilo kar 21 tisoč obiskovalcev, piše na spletni strani ministrstva, kjer je objavljen tudi celoten seznam letošnjih prireditev.

Dan odprtih vrat kulture