France Prešeren rojstni dan praznuje okrašen z rdečimi pentjami, ki so mu jih pripeli na svetovni dan boja proti aidsu. Foto: RTV SLO/T. T.
France Prešeren rojstni dan praznuje okrašen z rdečimi pentjami, ki so mu jih pripeli na svetovni dan boja proti aidsu. Foto: RTV SLO/T. T.

V Ljubljani se je največ dogajalo v "muzejski četrti" - Narodna galerija, Moderna galerija, Prirodoslovni muzej, Narodni muzej in Cankarjev dom so privabili vse "kulture lačne", ki so 3. december izkoristili za ogled najmanj enega od njih, nekateri pa so romali kar od enega do drugega. Vrata je odprlo, blagajne pa pustilo zaprte še veliko kulturnih ustanov: Ljubljanski grad, Galerija Alkatraz, Mednarodni grafični likovni center, Mala galerija, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Slovenski etnografski muzej in drugi.

Ker je letos Ta veseli dan kulture padel na nedeljo, so že 1. in 2. decembra obiskovalce na brezplačne prireditve vabili ljubljanske knjižnice, nekateri kinematografi in gledališča. Nekateri muzeji in galerije pa so s polno paro delali kar tri dni. Vsi, ki so oblačno dopoldne preživeli "kulturno", so bili enotni, da je ideja odlična. Morda bi se Ljubljana lahko zgledovala po nekaterih zahodnoevropskih državah, kjer v muzeje in galerije lahko vsi vsako nedeljo pridejo brez denarice.

Tina Tarter













V Narodni galeriji se je dan odprtih vrat začel z otroško delavnico Dr. Fig in pisanje s gosjimi peresi. Otroci so najprej posedeli pod portretom pesnice Luize Pesjak. Foto: RTV SLO/T. T.
Največ ljubiteljev likovne umetnosti je v Narodni galeriji postalo pred slikami Ivana Groharja, Riharda Jakopiča, Mateja Sternena in Matije Jame ter pred sliko Ivane Kobilice Poletje. Foto: RTV SLO/T. T.
Za ob 11.00 so v Narodni galeriji napovedali javno vodstvo po razstavi Srednjeveški rokopisi iz Žičke kartuzije (1160-1560). Najbolj vneti so se začeli zbirati že kmalu po deseti, čas pa so si krajšali z ogledom Arhitekturno-konservatorske predstavitve Žičke kartuzije. Foto: RTV SLO/T. T.
Skoraj štiri stoletja rokopisnega delovanja v Žičah je zgodba, ki ne zanima le zgodovinskih moljev. Dragoceni rokopisi so na razstavi na varnem pod steklom. Foto: RTV SLO/T. T.
Otroška delavnica se je končala pri okrogli mizici, kjer so malčki v roke vzeli gosja peresa, jih pomočili v črnilo in šli na delo. Foto: RTV SLO/T. T.
V Moderni galeriji je nekdanja ministrica za kulturo Andreja Rihter obiskovalcem predstavila življenjsko in poklicno pot celjskega fotografskega mojstra Josipa Pelikana. Foto: RTV SLO/T. T.
V pritličju Moderne galerije je delavnica Fotografski atelje vabila otroke in odrasle. Foto: RTV SLO/T. T.
Na knjižni sejem v Cankarjevem domu je tudi zadnji dan prišlo ogromno ljubiteljev knjig - vstopnine seveda ni bilo. Foto: RTV SLO/T. T.
Še do 6. decembra je v Mestnem muzeju odprta razstava Traits trčs mode, skupinska razstava petnajstih avtorjev nove francoske modne ilustracije. Foto: RTV SLO/T. T.
Slavljenec Prešeren, ki bi danes dopolnil 206 let, čez trg, ki nosi njegovo ime, gleda svojo Julijo. Pod njo se je ustavila tudi skupina Italijanov in poslušala pesnikovo ljubezensko zgodbo. Foto: RTV SLO/T. T.