Da so se spomnili na pesnika, kaže tudi venec pri spomeniku v Kranju. Foto: RTV SLO
Da so se spomnili na pesnika, kaže tudi venec pri spomeniku v Kranju. Foto: RTV SLO
Razstava o Prešernu
Pred dnevi so o Prešernu odprli tudi razstavo. Foto: RTV SLO
Med gosti, ki so se podali v galerije, jih je veliko zavilo med žičke rokopise. Foto: RTV SLO
Čarovnica Hillary gre v opero
Otrokom so namenjene številne predstave in delavnice. Foto: SNG Drama Maribor
Narodna galerija
Galerije ponujajo večinoma vodenje po svojih zbirkah. Foto: RTV SLO
Otrokom so namenjene številne delavnice v muzejih, knjižnicah in galerijah. Foto: EPA
Kultura odpira svoja vrata

Nekatere prireditve so potekale že pred 3. 12., ko so svoja vrata brezplačno odprla številna gledališča, razstavišča, knjižnice, muzeji, koncertne in kinodvorane, glasbeni, mladinski in drugi kulturni centri. Potekala so tudi javna vodstva, delavnice in druge dejavnosti, s katerimi se želijo ustanove približati obiskovalcem.

Program vseh prireditev si lahko ogledate na straneh kulturnega ministrstva.

Koširjev klepet z Deklevo


Med različnimi Med prizorišči ima posebno mesto Prešernova rojstna hiša, v kateri je Jaka Košir vodil pogovor s Prešernovim nagrajencem Milanom Deklevo. Kranj, ki si je nadel nadimek Prešernovo mesto, je na nedeljski kulturni program uvrstil tudi razstavo Gradove svetle zida si v oblake ..., ki so jo v galeriji Prešernove hiše odprli v četrtek, dan odprtih vrat v različnih oddelkih Osrednje knjižnice Kranj in gledališko predstavo Žabe, ki je bila na ogled v Prešernovem gledališču.

Zanimanje za Prešernovi domovanji se veča
Napovednik prireditev za vse druge dni v letu ima tudi portal RTV Slovenija.
Za Prešernovo rojstno hišo in njegovo domovanje v Kranju skrbi Gorenjski muzej Kranj, ki se trudi ponujati čim bolj celotive pedagoške programe, s katerimi nagovarja ne le najmlajše obiskovalce, ampak tudi njihove starše ter obiskovalce vse do udeležencev univerze za tretje življenjsko obdobje. Na njihovem programu je tudi ekskurzija dan s Prešernom, ki udeležence iz Kranja popelje v Vrbo, nato pa do slapu Savica, kamor je Prešeren postavil dogajanje Krsta pri Savici. Prešernovo rojstno hišo je lani obiskalo okoli 40.000 gostov, njegovo hišo v Kranju pa nekaj manj. Število obiskovalcev obeh muzeje se vsako leto nekoliko poviša, je povedala Jelena Justin iz Gorenjskega muzeja.

Pogled v zaodrje SNG-ja
Gledališke predstave so bile na sporedu v precej slovenskih gledališčih, še korak dlje pa so šli v SNG-ju Maribor, kjer so že v soboto radovednežem omogočili, da se podajo v zaodrje in si med drugim ogledajo gledališko delavnico. Kakšne predstave nastajajo v njej, si je mogoče ogledati le malo kasneje, ko je bila na sporedu predstava za otroke Čarovnica Hillary gre v opero, večer pa je bil rezerviran za Lakme.

Ne spominjamo se samo Prešerna
Med zanimivejšimi dogodki dneva, ki poteka na pobudo ministrstva za kulturo, je bilo odprtje razstave o Josipu Ribičiču, ki so jo ob 120-letnici avtorjevega rojstva pripravili v Kulturnem centru Janeza Trdine. Že dan prej pa so se še enega pesnika in njegove obletnice spomnili v Ljubljani, kjer so v Narodni in univerzitetni knjižnici odprli razstavo o Simonu Gregorčiču.

Potep po galerijah
Praznovanju obletnice rojstva Franceta Prešerna so se pridružile tudi galerije, ki so na dan odprtih vrat pripravile predvsem strokovna vodenja po svojih zbirkah in postavitvah. Tako je po razstavi Nove pridobitve zbirk Moderne galerije vodila avtorica postavitve in nekdanja ministrica za kulturo Andreja Rihter. V Muzeju novejše zgodovine je bilo javno vodstvo po razstavi Enotni v zmagi, v Narodni galeriji pa je bilo ob kipu Antona Ažbeta predavanje o tem slikarju in pedagogu.

Amnestija v knjižnicah
V nasprotju z "navadnimi" nedeljami je svoja vrata 3. decembra odprlo tudi veliko knjižnic, od katerih jih precej ponuja brezplačen vpis ali "amnestijo" za tiste, ki so z vračanjem gradiva zamujali in si zato prislužili denarno kazen. Med knjižnicami, ki obljubljajo brezplačno vrnitev zamujenega gradiva, je tudi Narodna in univerzitetna knjižnica, ki je že 2. 12. tudi podaljšala svoj delovni čas.

Da bi stalni gostje postali tudi otroci ...
Precej ustanov je posebno pozornost namenilo tudi najmlajšim obiskovalcem. V Narodni galeriji so se otroci in njihovi odrasli spremljevalci spoznavali z Dr. Fig in pisanjem z gosjimi peresi, Arheozabavi sta jih čakali v Narodnem muzeju Slovenije, Mestni muzej Ljubljana pa je zanje pripravil gledališko predstavo Miha piše pismo in muzejsko delavnico Miklavž peče piškote. Lutkovno gledališče Ljubljana jih je vabilo z učno lutkovno predstavo Naredi mi lutko, Umetnostna galerija Maribor pa s prvim slavnostnim prižiganjem lampijonov in praznično okrasitvijo ploščadi pred ustanovo.

Nov Prešernov lavreat znan šele 12. decembra
3. december je vsako leto tudi dan, ko je znano ime novega dobitnika Prešernove nagrade, ki jo nato podelijo na predvečer 8. februarja, ko javno izve tudi za dobitnike nagrad prešernovega sklada. Letos bo Upravni odbor Prešernovega sklada dobitnika izjemoma oznanil 12. decembra.
Kultura odpira svoja vrata