Ekipa Društva Hiša! je na Orožnovi 7 v Mariboru delovala zadnji dve leti s programom Živa dvorišča. Foto: www.ziva-dvorisca.si
Ekipa Društva Hiša! je na Orožnovi 7 v Mariboru delovala zadnji dve leti s programom Živa dvorišča. Foto: www.ziva-dvorisca.si
Živa dvorišča
V društvu upajo, da so s svojimi dejavnostmi in načrti dovolj opozorili na 'spečo lepotico v središču mesta' in bo mestna občina poskrbela za dokončno oživitev stavbe. Foto: BoBo
Živa dvorišča
Stanovanjski sklad je društvu leta 2011 odobril začasno uporabo dvorišča in dodatnih prostorov na Orožnovi 7, vse dokler se stavba ne proda na dražbi. Foto: BoBo

Ekipa Društva Hiša! je v prostorih na Orožnovi 7 v Mariboru zadnja dva leta delovala s programom Živa dvorišča. Ker jim medobčinski stanovanjski sklad Maribor ni podaljšal pogodbe za začasno uporabo, tako za zdaj brez prostorov ostajajo programi, kot so rezidenčni ateljeji, prenavljanje prostorov s pomočjo študentov arhitekture, Intimno gledališče, Obrat in Rajski vrt z Varuhi semen. Na mariborski občini pravijo, da bodo kmalu našli rešitev.
V društvu upajo, da so s svojimi dejavnostmi in načrti dovolj opozorili na "spečo lepotico v središču mesta" in bo mestna občina poskrbela za dokončno oživitev stavbe, najsi kot Center ustvarjalnih praks ali kaj podobnega s skupnostnimi programi. V tem primeru bi opravili vsaj del svojega poslanstva in sprožili procese morebiti dolgoročnega oživljanja O7, dodajajo. Sami se usmerjajo v oživljanje drugih opustelih prostorov v središču mesta, ki jih po njihovem mnenju ne manjka.
Leta 2011 je stanovanjski sklad društvu odobril začasno uporabo dvorišča in dodatnih prostorov na Orožnovi 7, vse dokler se stavba ne proda na dražbi. Kot pravijo v Društvu Hiša!, so postali edini prebivalci v stavbi, iz občasnih dogodkov pa so nastali trajni programi. Eden najbolj odmevnih je bil program Živa dvorišča, ki je bil označen kot trajnostni program Maribora.
Občina namerava stavbo prenoviti
Mariborska občina je podprla njihova prizadevanja in lani začela pogajanja s stanovanjskim skladom kot lastnikom stavbe za pridobitev nepremičnine v občinsko last, s čimer bi lahko bila stavba še naprej namenjena za kulturne programe. To naj bi bila tema ponedeljkove seje mestnega sveta, vendar je bila tik pred začetkom umaknjena z dnevnega reda. Kot je razvidno iz predlaganega gradiva za sejo, namerava občina stavbo s pomočjo evropskih sredstev prenoviti, investicija pa se ocenjuje na nekaj manj kot 1,3 milijona evrov.
Stanovanjski sklad je kljub pogajanjem z občino Društvo Hiša! sredi tedna seznanil, da njihove najemne pogodbe ne more podaljšati. Po navedbah sklada so občini novembra lani predlagali menjavo nepremičnin na Orožnovi 7 s poslovnim prostorom na Grajskem trgu, kjer ima sklad sedež in ki je v lasti občine. Vendar, kot pravijo, odgovora še niso prejeli.
Kot dodajajo, so predlagali podaljšanje najemne pogodbe z Društvom Hiša! do konca aprila letos, ko pričakujejo izvedbo postopka omenjene zamenjave nepremičnin z občino, a je nadzorni svet ta predlog zavrnil. "Posledično najemne pogodbe z Društvom Hiša ne moremo podaljšati, o čemer smo jih z dopisom že obvestili in jih pozvali k predaji prostorov," so še pojasnili.

Na občini verjamejo v rešitev
Na občini pravijo, da bo končni dogovor med Mestno občino Maribor in Javnim medobčinskim stanovanjskim skladom Maribor v povezavi s prenosom stavbe na Orožnovi 7 dogovorjen v kratkem, vsekakor še pred predlogom druge obravnave proračuna za leto 2014.
Ker so poslovni prostori stanovanjskega sklada - v nasprotju z Orožnovo 7 - obnovljeni in sklad občini zanje plačuje najemnino, so na občini previdni glede predlagane zamenjave. Skladu so v zamenjavo predlagali nekatera občinska stanovanja. "Če se nam s stanovanjskim skladom ne bo uspelo dogovoriti za stanovanja, bo občina prisiljena sprejeti ponujeno zamenjavo za prostore na Grajskem trgu," so še pojasnili na občini.