Foto:
Foto:
Mojca Kucler Dolinar
Slavnostna govornica na proslavi je bila ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar. Foto: RTV SLO
Primož Trubar
Zorn zatrjuje, da se država zaveda pomena Primoža Trubarja - avtorja prvih slovenskih knjig, začetnika slovenske književnosti in utemeljitelja slovenskega knjižnega jezika - za slovenski narod.

Državna proslava ob dnevu reformacije v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma je, po besedah predsednika koordinacijskega odbora za državne proslave Aleksandra Zorna, prazniku primerno, potekala bolj v znamenju literarnih in dramskih predstavitev ter z manj spektakla in šova. Slavnostna govornica na proslavi je bila ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar.

V znamenju gledališča, literature in glasbe
Izbiro slavnostnega govornika je Zorn pojasnil s tem, da gre za delno kulturni, delno verski praznik, zato častne govorce izbirajo drugače kot ob drugih državnih praznikih.

Scenarij za proslavo je tako kot lani napisal Kozma Ahačič, režiserska taktirka pa je bila letos v rokah Janeza Vajevca. Proslava je potekala v znamenju zanimive zgodbe preteklih dni, ki so krojili prve prevode Svetega pisma in preostalih tekstov, kar je za slovensko zgodovino izredno pomembno. Nastopila sta Ljubljanski godalni kvartet in ženski pevski zbor Rozka Usenik, ki izvaja tudi protestantske pesmi. Poleg obeh glasbenih skupin pa so v okviru gledališkega in literarnega dela proslave na odru nastopili tudi Boris Kerč, Bine Matoh, Jožef Ropoša in Lidija Sušnik. Za proslavo je država sicer namenila približno 31.000 evrov.

Trubarjevemu rojstvu bodo več pozornosti namenili drugo leto
Čeprav bi morali po mnenju nekaterih Trubarjevo 500. obletnico rojstva prihodnje leto zaznamovati tudi na letošnji proslavi, je Zorn povedal, da ta dogodek "prerašča okvire vsakoletnega obeležja dneva reformacije". Tako bo koordinacijski odbor za državne proslave prihodnje leto skupaj z ministrstvom za kulturo pripravil številne dogodke, ki bodo počastili to okroglo obletnico. Rojstvo Primoža Trubarja nameravajo zaznamovati v okviru državnih prireditev, ki bodo med našim predsedovanjem EU-ju v začetku prihodnjega leta, kot občinsko slavje v Trubarjevem rojstnem kraju v Velikih Laščah in še v obliki raznih spremljevalnih dogodkov, kot sta razstava in simpozij o Trubarju. Koordinacijski odbor za državne prireditve je vladi prav tako predlagal, da se leto 2008 razglasi za Trubarjevo leto.