V muzeju Singer k sreči niso hranili originala Rodinovega kipa, a je bil tudi odlitek dragocen. Foto: Muzej Singer
V muzeju Singer k sreči niso hranili originala Rodinovega kipa, a je bil tudi odlitek dragocen. Foto: Muzej Singer
Muzej Singer v Larenu
Tatovi so se preprosto pripeljali s tovornjakom in kipe naložili nanj. Foto: Muzej Singer

Tatovi so bili, kot kaže, pravi profesionalci. Na vrt so vdrli z avtomobilom, so povedali na policiji. Nepridipravi so sicer pustili skulpture, izdelane iz železa, kar kaže na to, da so se že vnaprej odločili le za žlahtne kovine. Po zatrjevanjih muzeja ukradenih kipov ni mogoče prodati na prostem trgu, saj bi jih strokovnjaki takoj prepoznali, vseeno pa dražbene hiše in trgovce z umetninami prosijo, "naj imajo oči odprte".

Podatki o tem, koliko bi bile lahko ukradene umetnine vredne, zaenkrat javnosti še niso izdali. Muzej Singer je v nekdanjem domu ameriškega železarskega dediča Williama Singerja (1886-1943) in njegove žene Anne.

Utelešenje moči
Rodinov Mislec, ki ga je kipar sprva naslovil Poet, je leta 1902 nastal po naročilu muzeja dekorativnih umetnosti v Parizu. Rodin je navdih našel v Dantejevi Božanski komediji; Mislec bi moral po prvotni zamisli sedeti pred vrati pekla in tuhtati o veličastni pesnitvi. Postava je gola, ker je hotel Rodin ustvariti junaško figuro v maniri Michelangela, ki bi poosebljala tako fizično kot tudi intelektualno moč.

Kraja "za šalo" ali Kako osramotiti muzej
Dela enega največjih umetnikov 20. stoletja so bila že večkrat "na udaru". Leta 2005 je na primer kip Adelin trup izginil iz muzeja umetnosti v Santigu v Čilu; naslednji dan ga je nek študent umetnosti prinesel na policijo, češ da ga je našel v grmovju. Pozneje je med zaslišanjem priznal, da je kip ukradel sam - a le zato, "da bi preizkusil varnostni sistem muzeja".