V dražbeni hiši Sotheby's so o Manetevi sliki zapisali, da gre za enega najlepših avtoportretov celotnega impresionizma. Foto: EPA
V dražbeni hiši Sotheby's so o Manetevi sliki zapisali, da gre za enega najlepših avtoportretov celotnega impresionizma. Foto: EPA
Derain
Na dražbi so prodali tudi sliko Andreja Deraina, Arbres a Collioure. Foto: EPA

Gre za rekorden znesek za tega vodilnega predstavnika francoskega impresionizma, nov lastnik pa ga je odštel za avtoportret z naslovom Manet s paleto. Gre za klasičen avtoportret, na katerem vidimo umetnika s čopičem, pomočenim v barvo, v levi in paleto z vmešanimi barvami v desni roki, njegov pogled pa je usmerjen v samega gledalca.
Če smo natančnejši, so ceno na dražbi hiše Sotheby's v Londonu dvigovali, dokler ni dosegla 22.441.250 funtov. Do zdaj je rekord najdražje prodanega Maneta pripadal sliki, ki so jo leta 1989 za približno 16 milijonov funtov prodali v New Yorku.
Edouard Manet naj bi avtoportret naslikal med letoma 1878 in 1879, po besedah dražiteljev pa naj bi šlo za enega izmed zgolj dveh ohranjenih avtoportretov umetnika, ki je ustvarjal v samem osrčju rojevanja impresionizma, ko se mu je likovna kritika še posmehovala in mu nadela ime impresionizem.

Čas, ko je slikarstvo zavilo v nove smeri
Dela Edouarda Maneta (1832–1883), kot sta Zajtrk v travi in Olimpija, so tudi zaradi neposrednosti in neprimernosti – na primer golih ženskih figur ob oblečenih moških na travniku – v zgodnjih 60. letih šokirala likovno kritiko in javnost, danes pa veljajo za znanilce in tlakovalce poti poznejše moderne umetnosti 20. stoletja.
V Londonu so prodali še nekaj drugih del zbirke impresionizma in moderne umetnosti, med drugim Arbres a Collioure prav tako francoskega mojstra Andreja Deraina, za katerega so iztržili nekaj več kot 16 milijonov funtov, in Odalisques Jouant Aux Dames Henrija Matissa, za katerega je bilo treba odšteti 12 milijonov.
Dražba je bila le ena od številnih, ki jih pripravljajo v tem tednu v Londonu. Svojo dražbo pa pripravlja tudi Christie's , ki je pripravila 63 del, med temi tudi slavne lokvanje Clauda Moneta in Picassov portret d'Angela Fernandez de Soto iz leta 1903.