Evropski muzej leta 2005 je postal Muzej nacionalne dediščine v Arnheimu. Foto:
Evropski muzej leta 2005 je postal Muzej nacionalne dediščine v Arnheimu. Foto:
Belgijska kraljica Fabiola
Belgijska kraljica Fabiola je bila ena od pobudnic projekta evropski muzej leta.

Arnheimski muzej sledi skansenu - švedski ideji organizacije muzeja. Skansen pomeni muzej na prostem oziroma predstavitev kulture določenega naroda ali narodnostne skupine v njenem življenjskem okolju. Muzej so v zadnjih letih temeljito prenovili in je po mnenju žirije sedaj odličen primer spojitve tradicionalnega koncepta muzeja na prostem in inovativnih s sodobno tehnologijo podprtih pristopov.

Po okriljem belgijske kronane glave
Prvo nagrado emya so na pobudo Evropskega muzejskega foruma in pod pokroviteljstvom belgijske kraljice Fabiole in Sveta Evrope podelili leta 1977. Naziv evropski muzej leta je veliko priznanje za vsako muzejsko ustanovo, četudi je nagrada le simbolična. Zmagovalni muzej namreč prejme bronasti kipec kiparja Henryja Moorea z imenom Mati in otrok: jajčna oblika, ki ga čez eno leto izroči novemu najboljšemu evropskemu muzeju.

Obetavno italijansko mesto znanosti
Spoznali smo tudi dobitnika Michelettijevo nagrado, ki jo vsako leto podelijo obetavnim tehničnim ali industrijskim muzejem. Priznanje je letos romalo v Italijo, in sicer v roke vodstva ONLUS-a - mesta znanosti v Neaplju. Muzej je zrasel na nekdanjem industrijskem območju in je eden najbolj tematsko najbolj obširnih in inovativnih italijanskih muzejev.

Na veliki površini so razstavljeni tako zgodovinski tehnični predmeti kot tudi sodobne umetniške stvaritve, pod streho muzeja najdemo še konferenčne prostore, ob stavbi pa gledališče na prostem.

Konec aprila pa so podelili tudi nagrado Sveta Evrope za najboljši evropski muzej. Bronasti kipec Juana Miroja je prejel Muzej bizantinske kulture v grškem Solunu, saj naj bi sodelavcem muzeja uspelo predstaviti prav vse vidike cvetoče bizantinske kulture.