Po Prešernovem trgu so na državni kulturni praznik odmevali verzi največjega slovenskega pesnika. Foto: MMC RTV SLO
Po Prešernovem trgu so na državni kulturni praznik odmevali verzi največjega slovenskega pesnika. Foto: MMC RTV SLO
Prešernovi verzi na Prešernovem trgu

Točno opoldne se je pod Prešernovim spomenikom na Prešernovem trgu začel recital Prešernove poezije v izvedbi Združenja dramskih umetnikov Slovenije. Tradicija, dolga več kot četrt stoletja, vsako leto v središče Ljubljane privabi številne ljubitelje Prešernovih verzov, letos pa jih je tja prišlo še več kot po navadi, saj je praznični dan tudi v prestolnici obsijan s soncem. Množica, ki je poleg Prešernovega trga napolnila tudi celotno Tromostovje, je lahko prisluhnila več kot 20 igralcem, ki so vsak na svoj način interpretirali pesmi največjega slovenskega poeta.

Prireditev je odprl Polde Bibič z Zdravljico, vodil pa Janko Petrovec, podpredsednik Združenja dramskih umetnikov Slovenije. Kot vsako leto je s svojo interpretacijo Nezakonske matere zbrane prevzela Štefka Drolc, Iva Zupančič je enako kot lani na dramatično hudomušen način predstavila Urško v Povodnem možu, Sergej Ferrari pa je pesnitev Strunam prebral ob kitarski spremljavi Anje Novak. V prvem delu prireditve so nastopili Jožica Avbelj s sonetom Je od vesel'ga časa, Jurij Souček z Neiztrohnjenim srcem in Pavle Ravnohrib z Orglarjem, pozneje pa so Prešernova dela interpretirali še Marjana Brecelj, Jože Mraz, Nina Skrbinšek, Vasko Polič in drugi.

Program, razen uvodne Zdravljice, ni določen in je odvisen od prisotnih interpretov, saj si ti sami izberejo dela in način interpretacije. Tudi letos je recital prenašal 1. program Radia Slovenija.

V priloženem videoposnetku si oglejte nekaj utrinkov z recitala, na ogled pa vam ponujamo tudi nekaj fotografij s sončnega Prešernovega trga, na katerem je zavladalo praznično razpoloženje.

Prešernovi verzi na Prešernovem trgu