Franci Rogač je obiskal MMC in nam z veseljem razkril podrobnosti o dobrodelnem projektu v Stožicah. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Franci Rogač je obiskal MMC in nam z veseljem razkril podrobnosti o dobrodelnem projektu v Stožicah. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Bansi in Franci Rogač
Franci Rogač si na pravljičnih dogodkih velikokrat kakšno pravljico tudi izmisli. Otroci mu navržejo nekaj ključnih besed in Franci jih strne v smiselno celoto v obliki pravljice z naukom. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Franci Rogač o pravljičnem projektu Stožice

Prav toliko naj bi bilo podarjenih tudi knjižnih izvodov njegove pravljice Dežka. Takoj ko je MMC-jev ljubitelj pravljic slon Bansi izvedel za to novičko, jo je nemudoma želel preveriti iz najbolj verodostojnih virov - pri samem Franciju Rogaču. Vabljeni k branju in ogledu "dokazov" te trditve.

Pravljičar Franci Rogač je zelo dobro poznan po svojih dobrodelnih dogodkih in akcijah, predvsem za bolne in invalidne otroke. Zato sta v posebni izdaji in v Braillovi pisavi (pisava za slepe) izšli njegovi dve pravljici Izgubljena slončica in Nosku se zgodi čudež, ki je izšla tudi v znakovnem jeziku na DVD-ju. Pravljici Kresniček Bal in Pravljica o gozdnem škratu (2002) pa sta izšli kot zvočni pravljici na zgoščenki. Vse omenjene izdaje pravljic so bile izdane za potrebe slepih, slabovidnih in gluhih otrok ter bile tudi podarjene.

Franci Rogač: Dobrodelnost je moje poslanstvo
Projekt napolniti Stožice je le eden izmed dobrodelnih projektov, ki je še v nastajanju. Gre pa za do zdaj prav gotovo največji pravljični dogodek v zgodovini Slovenije. Z njim se Franci Rogač želi vpisati v Giunnessovo knjigo rekordov kot pravljičar, ki mu je na dobrodelno pravljično prireditev uspelo privabiti največ otrok in jim hkrati podariti tudi knjižni izvod svoje pravljice.
Do zdaj je Franci s svojo dobrodelnostjo razveseljeval otroke po šolah, bolnišnicah, knjižnicah in drugih ustanovah. Eden zadnjih njegovih projektov je bil 7. decembra 2010, ko je v pravljičnem vlaku, ki je stal na železniški postaji v Ljubljani, ves dan pripovedoval pravljice. Prisluhnilo mu je okrog 650 otrok. In prav ob koncu tega projekta se je utrnila ideja napolniti dvorano v Stožicah.

Pravljica Dežka bo v Stožicah doživela premiero
Franci Rogač nam je zaupal, da je za projekt v Stožicah že napisal pravljico Dežka, ki govori o dežni kapljici. Celoten projekt pa je še v obdobju rojevanja vedno novih in novih idej ter dogovarjanj na področju organizacije in same izvedbe. Prav tako potekajo tudi intenzivni dogovori in pogajanja s številnimi donatorji, ki bi jih za tako odmeven dogodek moralo biti kar nekaj. Franci Rogač si tudi želi, da bi eno ali celo več njegovih pravljic obiskovalci videli v gledališki izvedbi. Dogodek naj bi trajal eno uro, nanj pa bi bili povabljeni otroci iz vrtcev in nižjih razredov osnovnih šol. Projekt časovno še ni natančno določen. Izveden naj bi bil ob koncu šolskega leta, torej junija oz. do konca leta 2011.

Kolikor sedežev, toliko knjigic
Projekt Stožice ne bi bil poseben le v tem, da bi na enkraten dogodek privabil toliko otrok, temveč tudi v tem, da bi na prav vsakem sedežu za dobrodošlico našli izvod pravljice Dežka.

Franci Rogač že poznan v tujini
Ena izmed najbolj poznanih Francijevih pravljic je prav gotovo pravljica Kresniček Bal, ki je izšla ob koncu leta 2009. Prevedena je tudi v angleški jezik (Bal the Firefly) in se prodaja na svetovno znanem spletnem portalu amazon. Z vpisom v Guinnessovo knjigo rekordov pa bi Francija spoznal še večji krog ljubiteljev pravljic in pravljičnih dogodkov.

Vabimo vas na ogled videonovice, s pomočjo katere lahko iz ust idejnega in vsestranskega vodje pravljičnega projekta v Stožicah izveste podrobne informacije o morebitnem nastanku novega Guinnessovega rekorda v Sloveniji.

Še več videonovic je na voljo na Bansijevi spletni strani v rubriki Bansi TV.

Franciju želimo vso srečo pri izvedbi njegovega projekta oz. kot bi rekel Bansi: Slontastični pravljični dogodek naj čim prej zaživi!

Franci Rogač o pravljičnem projektu Stožice