Frank Gehry je med drugim podpisal tudi načrte za losangeleško koncertno dvorano, ki nosi ime po Waltu Disneyju. Foto: EPA
Frank Gehry je med drugim podpisal tudi načrte za losangeleško koncertno dvorano, ki nosi ime po Waltu Disneyju. Foto: EPA
New York
V New York načrtujejo prenovo in ureditev več parkov in drugih zelenih površin. Foto: EPA

Newyorški župan Michael R. Bloomberg je pred dnevi povedal, da so naročilo za projektiranje otroškega igrišča v Battery Parku zaupali znamenitemu arhitektu. To naj bi bilo Gehryjevo prvo tovrstno naročilo, kjer bo moral razmišljati tudi o plezalih, lesenih vrtiljakih in gugalnicah. Za obnovo Battery Parka so v New Yorku namenili kar štiri milijone dolarjev, žalostna zaplata sivega betona pa naj bi še letos postala zeleno zatočišče. Battery Park na jugu Manhattan bo postal "kombinacija" otroškega igrišča in parka, v katerem bo Gehry postavil tudi do okolja prijazno počivalnico, ki bo imela na strehi zasajen majhen "gozdiček".

Gehry je zagotovilo za uspeh
"Vse, česar se dotakne Frank Gehry, je edinstveno. Prepričan sem, da bo to čudovit park," je razložil Bloomberg na tiskovni konferenci. Ureditev parka je del večjega projekta, s katerim želijo oživiti skrajni južni del Manhattna. Bloomberg je dodal, da New York sicer ne pričakuje, da bodo redno sodelovali s tako slavnimi arhitekti, kot je Gehry. Zadovoljen je tudi Gehry, ki naj bi že nekaj časa razmišljal, kako bi naredil nekaj, kar bi bilo dostopno vsem Newyorčanom. O projektu so se začeli dogovarjati že pred približno enim letom. Adrian Benepe, newyorški komisar za parke, pa je pojasnil, da je ta Battery Park danes v senci postajališča za trajekte, ki vozijo na Staten Island. Battery Park naj bi po obnovi vabil predvsem prebivalce južnega Manhattna.

Že zdavnaj priljubljena promenada
Battery Park je ime dobil po topovih, ki so jih imeli tu razpostavljene Nizozemci in pozneje Britanci ter so z njim varovali vhod v pristanišče. Ta del Manhattna je bil že od konca 17. stoletja priljubljeno mestno sprehajališče.