Znamka nagrajenega tandema se bo uporabljala v muzejski trgovini v t. i. četrti kulture na Metelkovi. Gams je krajšava za Galerije in muzeji Slovenije oziroma The Galleries and Museums Shop. Foto: Ministrstvo za kulturo
Znamka nagrajenega tandema se bo uporabljala v muzejski trgovini v t. i. četrti kulture na Metelkovi. Gams je krajšava za Galerije in muzeji Slovenije oziroma The Galleries and Museums Shop. Foto: Ministrstvo za kulturo
Vsi predlogi, prispeli na natečaj, bodo v avli ministrstva na ogled do konca poletja. Foto: Ministrstvo za kulturo

Prvo nagrado sta prejela Kaja Kopitar in Miha Kosmač, drugo studio IlovarStritar, tretja nagrada je pripadla Robertu Žvoklju. Ministrica Majda Širca je obenem odprla razstavo vseh prispelih predlogov.

Znamka nagrajenega tandema se bo uporabljala v muzejski trgovini v t. i. četrti kulture na Metelkovi. Gams je krajšava za Galerije in muzeji Slovenije oziroma The Galleries and Museums Shop. V trgovini bodo na prodaj spominki in replike muzejev in galerij v Sloveniji ter izdelki sodobnega oblikovanja in umetnostne obrti iz Slovenije, je povedala Lilijana Stepančič, ki je bila zadolžena za izvedbo natečaja.

Kaja Kopitar je absolventka na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kamor se je vpisala leta 2005. Med študijem je oblikovala študentsko revijo Element in sodelovala na različnih natečajih.

Miha Kosmač je prav tako od leta 2005 študent na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Med drugim se je na natečaju plakata Tokyo Design Week na Japonskem na temo Izumirajoče vrste uvrstil na drugo mesto. Zmagal je na internem natečaju za oblikovanje logotipa 200 let Ilirskih provinc na Slovenskem in bil izbran s priložnostno znamko na temo Mira Mihelič 100 let.

Po besedah ministrice veliko število prijav na natečaj priča o premajhnem številu razpisov in veliki ustvarjalni energiji. Poudarila je, da na ministrstvu za kulturo spodbujajo večjo dostopnost kulture v najširšem smislu, ki vključuje tudi industrijsko oblikovanje. Želijo si večjo produkcijo in distribucijo lepih izdelkov na področju visokega industrijskega oblikovanja.

Ministrstvo za kulturo je natečaj za idejne rešitve znaka in osnovnih elementov celostne grafične podobe znamke Gams objavilo marca. Nanj je prispelo 45 predlogov, od katerih je bilo 44 popolnih. Žirijo so sestavljali Aljoša Kolenc, Ajdin Bašić in Bojana Leskovar. Stepančičeva je poudarila, da je bil razpis odprt in anonimen. K sodelovanju so povabili tudi pet uveljavljenih oblikovalcev, vendar so tudi ti bili anonimni vse do konca razpisa.

Na fotografijah ob prispevku vam predstavljamo zmagovalno rešitev Kaje Kopitar in Mihe Kosmača, drugo- in tretjeuvrščene oblikovalske zamisli pa si lahko ogledate tukaj.