Ali je slika ponaredek, bodo ugotavljali v muzeju Prado. Foto:
Ali je slika ponaredek, bodo ugotavljali v muzeju Prado. Foto:
Razstava Goyevih del
Vsako leto v Evropi pripravijo vsaj nekaj preglednih razstav španskega slikarja. Foto: EPA

Sliko Svetniki častijo sveti zakrament, ki naj bi jo naslikal Goya (1746-1828), so policisti zasegli v petek, ravno preden so jo nameravali ponuditi na dražbi v Madridu, izklicna cena pa naj bi bila 1,2 milijona evrov.

Španska policija pravi, da je slika morda le del velike prevare, in dodaja, da strokovnjaki močno dvomijo, da je sliko resnično narisal Goya. Sliko, veliko 57 krat 70 centimetrov, so odnesli v znameniti madridski muzej Prado, kjer jo bodo še natančneje pregledali, so povedali na španskem ministrstvu za kulturo.

So tudi potrdila lažna?
Predstavnica dražbene hiše, ki je nameravala prodati sporno sliko, je povedala, da je slika last zasebnega zbiratelja, imela pa naj bi potrdilo o avtentičnosti, ki sta ga med drugim dopolnjevali kemična analiza barv in analiza z rentgenskimi žarki. Ker so cene umetnin zadnja leta poletele v nebo, lahko v prihodnosti pričakujemo še veliko primerov ponarejenih umetnin, opozarjajo Španci.

"Zadnji od starih in prvi od modernih"
Francisco José de Goya y Lucientes je bil dvorni slikar španske krone in tako neke vrste kronist kraljeve družine in pomembnih dogodkov, ki so takrat zaznamovali Španijo. Velikokrat ga imenujejo "zadnji od starih mojstrov in prvi od modernih mojstrov". Goya je imel opravka s policisti tudi novembra, ko so v ZDA ukradli njegovo sliko Otroci v vozičku. Sliko, ki so jo ukradli med vožnjo iz Ohia v New York, so kmalu našli. Veliko zbirko Goyevih del sicer hrani muzej Prado.