Plečnikov NUK že dolgo ne zadostuje potrebam Narodne in univerzitetne knjižnice. Foto: RTV SLO
Plečnikov NUK že dolgo ne zadostuje potrebam Narodne in univerzitetne knjižnice. Foto: RTV SLO
Zemljišče, na katerem naj bi zrasel novi NUK
Bo Ljubljana kmalu 'očiščena' zanemarjenega zemljišča, na katerem naj bi zgradili novi NUK? Foto: RTV SLO
Marko Mušič: NUK II
Dokončani NUK bo morda izgledal nekoliko drugače. Foto: RTV SLO

Jure Zupan, minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter vodja odbora za gradnjo NUK-a, je dejal, da je MOL uspel pridobiti 5.715 kvadratnih metrov zemljišč, na katerih bo zrasel NUK II. Do 31. julija naj bi MOL ta zemljišča prenesel na investitorja NUK-a, državo, kar bo pomenilo izpolnitev pogojev za gradnjo.



Zelena luč se bo prižgala leta 2007
Do 31. julija naj bi MOL ta zemljišča prenesel na investitorja NUK-a, državo, kar bo pomenilo izpolnitev pogojev za gradnjo. Po prenosu zemljišč bodo potrebni še trije meseci za izdelavo finančnih in časovnih izračunov, gradnja pa naj bi se začela v začetku naslednjega leta in tudi sredstva zanjo naj bi zagotavljal proračun za leto 2007.

Gradnja bo potekala v dveh fazah. Vzporedno s prvo fazo gradnje bo namreč potekal še proces pridobivanja manjkajočih zemljišč. Zupan je poudaril, da je fazna gradnja edina mogoča rešitev, verjetno tudi zaradi še nedokončanega postopka pridobivanja manjkajočih zemljišč pa Zupan ni želel napovedati, ali bo selitev gradiva v novo knjižnico zares mogoča leta 2010.

Knjižnica lahko spremeni svojo podobo
O projektu NUK II je spregovoril tudi arhitekt stavbe Marko Mušič. Povedal je, da se lahko končna podoba zgradbe še spremeni, saj je vsaka zasnova sodobne knjižnice oprta na koncepta fleksibilnosti in adaptabilnosti in kot taka odprta za dodajanje novih rešitev. Napoved začetka gradnje je pozdravil tudi minister za kulturo Vasko Simoniti, ki je poudaril, da je NUK II potreben tudi zaradi omogočanja normalnega delovanja centralne tehniške knjižnice in Filozofske fakultete.