Nagrada zlata ptica je bila prvič podeljena leta 1975, od leta 1994 pa jo podeljuje Liberalna akademija. Foto:
Nagrada zlata ptica je bila prvič podeljena leta 1975, od leta 1994 pa jo podeljuje Liberalna akademija. Foto:
Daša Dobršek je prejela zlato ptico za njeno gledališko delo. Foto: maska
Po mnenju žiranta Marcela Štefančiča jr. je Marko Naberšnik vrnil vero v slovenski film.

Zlato gnezdo je nagrada mladim ustvarjalcem za umetniške dosežke v arhitekturi in urbanizmu, literaturi, scenskih umetnostih, glasbi, vizualnih umetnostih in filmu. Od leta 2006 ga podeljujejo organizacijam za predstavljanje umetnosti.

Uradna slovesnost ob 17. uri
Letošnja slovesnost je potekala v atriju ZRC-ja SAZU-ja na Novem trgu 2 v Ljubljani, udeležila se je je tudi ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. O priznanjih mladim kreativcem je odločala žirija, ki ji je predsedoval Marko Juvan, v njej pa so bili še Alenka Koron (književnost), Barbara Orel (scenske umetnosti), Nadja Zgonik (vizualne umetnosti), Tatjana Capuder Vidmar (arhitektura), Marcel Štefančič jr. (film) in Gregor Pompe (glasba).

Kot so zapisali v obrazložitvi, prejme zlato ptico 2008 za literaturo Vesna Lemaić, ki s prvencem Popularne zgodbe (2008) na slovensko literarno prizorišče vstopa prav tam, kjer se zdi najbolj deficitno: v območju izvirnega fikcijskega zgodbotvorja.

Dobitnica zlate ptice za scenske umetnosti 2008 je igralka Daša Doberšek, za katero je "vsaka vloga celosten študijski izziv, priložnost za avtorsko soustvarjanje predstav, sooblikovanje besedilnih predlog in tudi režijskih pisav, predvsem pa možnost vstopanja v nepredvidljive povezave z najtesnejšimi sodelavci, igralci in gledalci", je zapisal Orlova.

Akordeonist Luka Juhart, dobitnik zlate ptice za glasbo 2008, je lani dosegel enega izmed svojih glasbenih vrhuncev s serijo portretnih koncertov skladatelja A. Sieberja, s krstno izvedbo skladbe E. Demetza v Muzeju za moderno in sodobno umetnost v Bolzanu in s koncertnim večerom, ki ga je pripravil s skladateljem in klarinetistom Urošem Rojkom, je med drugim zapisal Pompe.

Zlato ptico za vizualne umetnosti 2008 prejme Marko Požlep, slikar, videoumetnik, avtor instalacij, zvoka in performer. Požlep "ni le ustvarjalec, ki se elegantno sprehaja in spaja vsa omenjena področja, pač pa se z lahkoto znajde tudi na drugi strani in postane akter svojih umetniških del", je zapisala Zgonikova.

Naberšnik povrnil vero v slovenski film
Dobitnik zlate ptice za film 2008 Marko Naberšnik je vrnil vero v slovenski film, je zapisal Štefančič jr. "Lepo je videti subkulturo, ki nepričakovano zraste in zlagoma zgrabi vse ljudi. Slovenski film je taka subkultura. In Petelinji zajtrk je poskrbel, da je ta subkultura zrasla in zlagoma zgrabila vse."

Zlato ptico podeljujejo od leta 1975
Nagrada zlata ptica je bila prvič podeljena leta 1975, od leta 1994 pa jo podeljuje Liberalna akademija. Lani so zlate ptice prejeli literatka Urška Sterle, Matija Solce za scensko umetnost, režiserka Hanna A. W. Slak, Matej Košir za vizualno umetnost in arhitekt Miha Kajzelj, nagrado zlato gnezdo pa skupina PreGlej.

Zlato gnezdo za področje arhitekture in urbanizma 2008 prejme skupina Odprti krog. Delovanja v prostoru se skupina po mnenju Capudrove loteva z zavestjo odgovornosti do sveta v času podnebnih sprememb in vsesplošne zaskrbljenosti, z občutljivostjo, ki vsebuje poetiko bivanja in pretvarja misel o prostoru v umetnost.

B. K.