Praznik žensk je predlagala nemška feministka in socialistka Clara Zetkin (1857–1933). Foto: Pixabay
Praznik žensk je predlagala nemška feministka in socialistka Clara Zetkin (1857–1933). Foto: Pixabay

Mesto žensk znova podeljuje nagrado borkam za boljši svet. "Letos pod drugim imenom, a z istim namenom in tudi tokrat pod motom: Če želimo ženske imeti svojo zgodovino, jo moramo pisati same," so zapisali pri Mestu žensk, kjer bodo nagrajenke razglasili 8. marca.

Podelitev v režiji Ane Lorger bo povezovala Živa Selan. Za glasbo in zvok bosta v živo poskrbeli Maja Dekleva Lapajne in Alenka Marinič z odlomki iz njune koncertne predstave Pod vodo. Podelitev pripravlja Mesto žensk v sodelovanju z Bunkerjem – Staro mestno elektrarno.

Letošnja komisija v sestavi Eva Jus, Gala Alica Ostan Ožbolt, Maja Peharc, Urška Sterle in Marina Uzelac je pregledala več kot 150 imen posameznic in kolektivov ter izbrala pet nagrajenk. Nominacije so vključevale tako prepoznavna imena kot ženske in kolektive, katerih delo in uspehi še čakajo zasluženo priznanje.

Nagrade ženske o ženskah društvo Mesto žensk podeljuje že tretje leto zapored. Lani so bile prejemnice nagrade Zana Fabjan Blažič, aktivistka na področju podpore in solidarnosti z begunkami in begunci, Rdeče zore, mednarodni feministični in kvirovski festival, Aigul Hakimova, borka za pravice izbrisanih, brezposelnih, migrantskih delavk in delavcev ter begunk in beguncev, Gabrijela Simetinger, seksologinja, ginekologinja, specialistka spolne medicine in porodničarka, ter Lezbomanija, lezbična in LGBTQ+ mesečna radijska oddaja na Radiu Študent.