Zaščita velja do uveljavitve akta o stalni razglasitvi oziroma za največ leto dni, v pol leta pa mora Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije pripraviti predlog za trajno razglasitev. Foto:
Zaščita velja do uveljavitve akta o stalni razglasitvi oziroma za največ leto dni, v pol leta pa mora Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije pripraviti predlog za trajno razglasitev. Foto:
Zoran Janković
Janković od novega ministra za kulturo pričakuje, da bo sklep odpravil, saj dela škodo mestnemu ali pa državnemu proračunu. Kot je dejal, se v dveh letih ni oglasila nobena izmed pristojnih institucij, oglasili so se potem, ko so izgubili volitve. Foto: MMC RTV SLO
Vasko Simoniti
Tržnica začasno postala kulturni spomenik

Zaščita velja do uveljavitve akta o stalni razglasitvi oziroma za največ leto dni, v pol leta pa mora Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije pripraviti predlog za trajno razglasitev. Varovani elementi spomenika so stavba v celoti: od Tromostovja z nekdanjo cvetličarno do Zmajskega mosta, s tlorisno shemo in vsemi detajli, vključno s stavbnim pohištvom, piše v odloku.

Ministrstvo je s tem preprečilo načrte ljubljanskega župana Zorana Jankovića za gradnjo garažne hiše pod tržnico, ki je v pripravi že dve leti. Po mnenju župana gre za nagajanje odhajajočega ministra Vaska Simontija, ki želi Ljubljani s tem narediti škodo. Kot je dejal Janković, dve leti delajo ta projekt na očeh javnosti. Izpeljali so natečaj za izbiro arhitekturne rešitve, podpisali pogodbo za projektiranje, opravili arheološke vrtine, je naštel župan in dodal, da državne inštitucije govorijo o primernosti gradnje garažne hiše pod tržnico.

Janković: Simoniti želi delati škodo Ljubljani
Prav tako je v natečajni komisiji, ki je izbrala zmagovalne arhitekturne projekte za ureditev tržnice, sedel Damjan Prelovšek, ki je tudi generalni direktor direktorata za kulturno dediščino na kulturnem ministrstvu.

"To je klasika k sreči odhajajočega, ministra za kulturo Vaska Simonitija. Če lahko naredi kaj škode Ljubljani, pa tudi če jo bo zadnji teden," je dejal župan. Napovedal je, da bodo počakali na odlok in poskušali doseči njegov umik, sicer pa bodo tožili državo.

Civilni inciativi so predlog zavrnili
Nasprotno pa so navdušeni v civilni iniciativi Tržnice ne damo, ki so 11. septembra na direktorat za kulturno dediščino pri ministrstvu za kulturo naslovili predlog za zaščito Vodnikovega trga kot spomenika etnološke, arheološke in arhitekturne dediščine državnega pomena, a je Ljubljanski zavod za varstvo kulturne dediščine predlog zavrnil kot neutemeljen.

Jankovića odlok spominja na sklep izpred dveh let, ko je ministrstvo zaščitilo Plečnikov stadion iz psiholoških razlogov. Kot je dejal, ga prav zanima, kaj piše v sklepu in kaj "ščitimo". Po županovih besedah je civilna iniciativa že pred enim letom poskušala ustaviti projekt gradnje parkirne hiše pod tržnico. Klicali so na ministrstvo za okolje in prostor, ki jih je zavrnilo.

Janković od novega ministra za kulturo pričakuje, da bo sklep odpravil, saj dela škodo mestnemu ali pa državnemu proračunu. Kot je dejal, se v dveh letih ni oglasila nobena izmed pristojnih institucij, oglasili so se potem, ko so izgubili volitve.

Po zakonu o varstvu kulturne dediščine lahko novi kulturni minister začasno razglasitev odloka tudi prekliče, če za to obstajajo razlogi, pri čemer mora pridobiti ustrezno strokovno mnenje, ki bi nasprotovalo spomeniški zaščiti, poroča Dnevnik. Do zdaj se sicer kaj takega še ni zgodilo.

B. K.

Tržnica začasno postala kulturni spomenik