Vse kamnite bloke na najdbišču v El Palmarju so dokumentirali s fotografijami in risbami, njihove natančne položaje pa določili z laserskimi topografskimi napravami. Kamne so potem zaradi varnosti premestili v arheološki kamp, kjer so ocenili njihovo ohranjenost. Foto: Kenichiro Tsukamoto / INAH
Vse kamnite bloke na najdbišču v El Palmarju so dokumentirali s fotografijami in risbami, njihove natančne položaje pa določili z laserskimi topografskimi napravami. Kamne so potem zaradi varnosti premestili v arheološki kamp, kjer so ocenili njihovo ohranjenost. Foto: Kenichiro Tsukamoto / INAH
Majevski napisi na stopnišču opisujejo obisk dostojanstvenikov iz tujine, vsebujejo pa tudi podatke o lokalnih vladarjih.
Majevski napisi na stopnišču opisujejo obisk dostojanstvenikov iz tujine, vsebujejo pa tudi podatke o krajevnih vladarjih. Foto: Kenichiro Tsukamoto / INAH

V jugovzhodnem delu Mehike so arheologi odkrili 1300 let staro stopnišče z majevskimi hieroglifi, ki pričajo, da je tamkajšnje mesto vzdrževalo stike z večjima majevskima središčema Calakmul in Copan.
Vodji projekta izkopavanja Javier Lopez Camacho iz National School of Anthropology and History (INAH) in Kenichiro Tsukamoto z univerze v Arizoni, sta povedala, da je stopnišče s šestimi stopnicami sestavljeno iz devetdesetih kamnitih blokov, na katerih je ohranjenih več kot 130 sličic ali glifov, ki se nanašajo na dogodek, ki se je zgodil v klasičnem majevskem obdobju (250–900 n. št.).
Manjša stavba na obrobju
Camacho in Tsukamoto sta povedala, da ne gre za edino stopnišče, najdeno v majevskih nižinah, saj so jih do zdaj izkopali že dvajset. Stopnišče na njihovem najdišču El Palmar je posebno v tem, da je povezano z obrobjem najdišča in manjšo stavbo, medtem ko so običajno takšne stopnice vodile do monumentalnih zgradb v središču majevskih naselbin.


Na ostanke v El Palmarju so arheologi naleteli leta 2009 in ocenili, da bi šlo lahko za stopnišče s hieroglifi. Terensko delo so opravili v letih 2010 in 2011. Prve štiri stopnice so bile dobro ohranjene, peta in šesta pa sta bili v slabšem stanju in sta potrebovali konservatorski poseg.
Zapisani obiski iz tujine
Prvi rezultati dešifriranja hieroglifov na stopnišču bodo po besedah epigrafa Octavia Esparze Olguina pomagali pri razumevanju klasičnega majevskega obdobja. Napisi govorijo o obisku tuje delegacije, verjetno dostojanstvenikov, nastanek stopnišča pa je povezan s koledarskim kolesom, ki so ga datirali v leto 726. Napisi vsebujejo tudi podatke o vladarjih mesta in o stikih, ki so jih vzdrževali z mesti, kot sta Copan in Calakmul.
Najdeno stopnišče je del preproste 10 kvadratnih metrov velike in tri metre visoke zgradbe, ki vodi do obokane sobe na vrhu. Pod tlemi sobe so našli ostanke človeških kosti, dve posodi in druge kosti, ki so jih tako kot stopnišče datirali v 8. stoletje. Antropologinja Jessica Cerezo-Román, ki je opravila prve analize ostankov, je povedala, da gre verjetno za moškega, ki je imel visok položaj, o čemer pričajo obloge iz žada na zobeh.