V Cankarjevem domu (CD) bo med 16. in 23. aprilom potekalo Brecljevanje, v sklopu katerega bo kantavtor in performer Marko Brecelj 'okužil' osrednjo slovensko kulturno ustanovo. Foto: BoBo
V Cankarjevem domu (CD) bo med 16. in 23. aprilom potekalo Brecljevanje, v sklopu katerega bo kantavtor in performer Marko Brecelj 'okužil' osrednjo slovensko kulturno ustanovo. Foto: BoBo
Na terasi Kluba CD si bo postavil tudi šotor, v katerem bo prebival med sedemdnevnim dogodkom, ki prinaša razstavo, koncerta, pogovore in videoprojekcije. Foto: BoBo
Brecelj bere iz Treh minut za Danila

K projektu Brecljevanja v Cankarjevem domu ga je povabil Bogdan Benigar, vodja programa džeza in glasb sveta v osrednji slovenski kulturni ustanovi, ki je tudi "kriv", da je Brecelj pred dvema letoma prišel na tržišče.

Za ta moment Brecelj šteje razprodan koncert v Klubu CD-ja. A na tržišču, kot dodaja, ni rožnato. Kdaj pa kdaj ga povabijo na kakšen koncert, festival ali zasebno zabavo. Vesel je sicer, da od 15. januarja za njegovo zavarovanje skrbi država, a ga je Janša menda že obvestil, da mu bodo ta privilegij ukinili, ker je lastnik nepremičnine.

Spodaj desno si oglejte videoutrinek z dogodka.

V takšnih okoliščinah tako načrtuje projekt Štetja v jeseni, da bi do svojega 66. leta prišel do nekoliko ustreznejših življenjskih razmer. Njegov cilj je približno od 1.000 do 1.500 evrov dohodkov in približno od 5.000 do 10.000 evrov prihrankov na banki, pove v svojem tipičnem ironičnem tonu.

Brecelj je vedno poseben, ničesar ne skriva, humoren in predvsem kritičen. Brecljevanje je torej začetek, ki mu bo prinesel 11 tisoč evrov bruto, Cankarjev dom pa bo projekt za en teden dobesedno "okužil" s Brecljevimi projekti.

Spal bo v šotoru na terasi
Direktor CD-ja Mitja Rotovnik je povedal, da "enotedenski projekt predstavlja velik dogodek za CD in za slovensko kulturo" in dodal, da "se izjemno veselimo srečanja z eno najbolj samosvojih osebnosti v slovenskem kulturnem in širšem socialnem in političnem prostoru".

Cankarjevega doma pa Brecelj ne bo naselil le z dogodki, ampak tudi fizično, saj bo spal v šotoru na terasi Kluba CD. Kot pravi, bo poskušal ohranjati disciplino in spati med polnočjo ali eno uro ponoči do osme ali devete ure zjutraj. Šotor bo čez dan zapustil, ne bo pa mu ga treba pospravljati.

Kantavtor, performer, nevladnik, novinar in politik bo v CD-ju neprekinjeno prisoten. Sam je posebej izpostavil koncert Tortnjenje, kjer bodo nastopili Franci Blašković & Gori ussi Winnetou, Tudósk in Dani Kavaš, pa tudi Zaslišanja, javno razgovori z osebnostmi, s katerimi ga druži neka vrsta navdiha.

Vsak dan se bodo predvajale tudi videoprojekcije Brecljevih izbranih del, anonimni pa ne bodo ostali niti obiskovalci. Ob vstopu na resničnostno razstavo Middle brother v Mali galeriji bodo namreč dnevno snemani, posnetki pa se bodo prenašali na svetovni splet.

Performans Tri minute za Danila
Pred novinarsko konferenco v Klubu CD se je Brecelj oglasil pri predsedniku države Danilu Türku. Med srečanjem, ki se je od predvidenih 30 razvleklo na 50 minut, mu je prebral besedilo, ki ga je spisal zanj, naslovljeno Tri minute za Danila.

Podaril mu je tudi knjigo Na trdna tla, podnaslovljeno Brezsramni pogled samoniklih prizorišč in premislek nevladja mladinskega polja. Knjigo je napisal Rajko Muršič, izšla je pod okriljem Ustanove Pohorskega bataljona.

Brecelj bere iz Treh minut za Danila