Caravaggio je zaslovel s svojim realističnim načinom slikanja religioznih prizorov. Tako je, denimo, naslikal svetnika z umazanimi podplati ali sadje, ki je bilo že nekoliko nagnito. Foto:
Caravaggio je zaslovel s svojim realističnim načinom slikanja religioznih prizorov. Tako je, denimo, naslikal svetnika z umazanimi podplati ali sadje, ki je bilo že nekoliko nagnito. Foto:
caravaggio, Poklicanje sv. Petra in Andreja
Slikar je pogosto upodabljal nasilne prizore, zato je moral na željo naročnikov dela velikokrat preslikati ali zanje poiskati nove kupce. V zasebnem življenju je veljal za razgrajača, pogosto je imel opravka tudi s policijo. Foto: EPA
Prebivalci mesteca Caravaggio so jezni, češ da si Milano prisvaja 'njihovega umetnika'.

Neki umetnostni zgodovinar iz Milana je strokovno javnost presenetil z odkritjem, da se Michelangelo Merisi - tako je bilo slovitemu slikarju v resnici ime - sploh ni rodil v Caravaggiu, pač pa v Milanu. 15 tisoč prebivalcev Caravaggia je vse prej kot resignirano sprejelo novico, da naj bi njihov najslavnejši meščan na svet prišel 29. septembra 1571 v Milanu. Župan mesta Giuseppe Prevedini je odločen, da glavnega aduta in turistične atrakcije svojega kraja ne bo kar tako spustil iz rok. Navsezadnje je treba pomisliti na dva milijona turistov, ki vsako leto obiščejo muzej velikega mojstra.

To je Italija ... ne gre se zanašati na dokumente
"Ne vem, zakaj nam hočejo 'ukrasti' Caravaggia," se razburja Prevedini. "Morda pač nimajo nobenega svojega renesančnega mojstra iz 16. stoletja.To je Italija - verjetno bi se dalo najti tudi certifikat, da je bil Leonardo da Vinci iz Milana." Na eni izmed glavnih ulic mesta so razpostavili veliko oglasno desko, na katero obešajo novice o "primeru Caravagio" iz časopisov.

Pomoč "od zgoraj"
Milano svoj "zahtevek" utemeljuje z dokumentom, ki so ga našli v župniji Santa Stefano v milanskem okrožju Brola. Upokojeni uslužbenec Vittorio Pirami trdi, da ga je "skrivnostna luč" vodila do tistega mesta v arhivu, kjer je bil spravljeno latinsko potrdilo o krstu Michelangela Merisija.

Širša italijanska javnost je odkritje sprejela z zanimanjem. Avtor slikarjeve biografije Francesco Tresoldi pravi, da se ta teorija ujema s tezo, da je bil Caravaggio morda sin enega izmed članov milanske vladajoče družine, Marcheseja Francesca Sforze. "Možno je, da se je slikarjeva mati s Fermom Merisijem poročila že noseča in se tako izognila stigmi nezakonske matere."

Rojstvo je bilo šele začetek težav ...
Sumljive okoliščine rojstva niso bile edina "sporna" podrobnost Caravaggijevega življenja: veliki predstavnik baročne umetnosti je bil znan po divjem življenju s številni pretepi, leta 1606 pa je bil obtožen uboja rimskega mladeniča. V skrivnostnih okoliščinah je umrl štiri leta pozneje. Največja posebnost njegovega slikarstva je bilo izjemno obvladovanje slikanja svetlobe.

A. J.