Na prvo mesto so vlagatelji interpelacije postavili "odgovornost ministra za neučinkovito ukrepanje pri omejevanju in odpravi posledic popolne blokade dela in izvajanja storitev na področju kulture zaradi omejevalnih ukrepov boja proti epidemiji covida-19".

Minister Simoniti bo v torek, dan pred interpelacijo, praznoval 70. rojstni dan. Foto: BoBo
Minister Simoniti bo v torek, dan pred interpelacijo, praznoval 70. rojstni dan. Foto: BoBo

Ustavljena filmska produkcija, deložacija Metelkove 6, afera Zlatko
Ministru očitajo tudi odgovornost za napade na svobodo in neodvisnost novinarskega dela, za zadrževanje izplačevanja finančnih sredstev za že opravljeno delo na področju filma in filmske produkcije, za, kot menijo, nesmiselno deložacijo najemnikov prostorov na Metelkovi 6 v Ljubljani in za politični odvzem statusa samozaposlenega v kulturi.

Po mnenju predlagateljev interpelacije je minister odgovoren tudi za neplačevanje socialnih prispevkov samozaposlenim v kulturi, za retrogradno vodenje kulturne politike in suspenz socialnega dialoga, za politično kadrovanje v javnih kulturnih ustanovah ter za nespoštovanje ustavnega načela ločitve Cerkve in države. Očitajo mu tudi, da ni pripravil nacionalnega programa za kulturo.

Na ministrstvu za kulturo so sicer že ob napovedi interpelacije zapisali, da jim bo ta omogočila, da predstavijo vse dosežke preteklih desetih mesecev, ki jih je zaznamovala pandemija covida-19. Po njihovem mnenju se je namreč stanje v kulturi v času ministrovanja Simonitija izboljšalo. Foto: BoBo
Na ministrstvu za kulturo so sicer že ob napovedi interpelacije zapisali, da jim bo ta omogočila, da predstavijo vse dosežke preteklih desetih mesecev, ki jih je zaznamovala pandemija covida-19. Po njihovem mnenju se je namreč stanje v kulturi v času ministrovanja Simonitija izboljšalo. Foto: BoBo

Konkretni predlogi opozicije, ki pa so ostajali brez odgovorov
Kot so zapisali v interpelaciji, aktualni vladi in ministru Simonitiju "najbolj ustreza prav delovanje zunaj institucionalnih okvirjev, brez nepotrebnih dolgoročnih usmeritev". "To je namreč izvrstna podlaga za uresničevanje samovolje in vodenje kulturne politike po kulturnem programu stranke SDS, pri pisanju katere je sodeloval prav minister Simoniti," so zapisali.

V interpelaciji so navedli še, da so opozicijske stranke in strokovna združenja pri sprejemanju zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 in omilitev njenih posledic na vlado in ministra za kulturo večkrat naslovili konkretne predloge za omilitev posledic epidemije za najbolj prizadeti sektor v kulturi, odgovori ministra in njegove ekipe pa so od spomladi naprej šli v smeri zanikanja ali pa nerealnih in neizvedljivih predlogov.

Minister na očitke odgovarja na več kot 130 straneh
Simoniti je v obširnem odgovoru na interpelacijo, ki obsega več kot 130 strani, vse očitke zavrnil. "Navedbe v interpelaciji v vseh desetih točkah v celoti zavračam, ker ne temeljijo na resničnih dejstvih in podatkih in ker v nadaljnji obrazložitvi, ki jo je v predlogu za razrešitev na 18 straneh pripravila skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Matjažem Hanom, ni dokazano, da bi pri svojem delu kršil katere koli zakonske in druge pravne podlage, ki urejajo področje kulture, ravnal neodgovorno ali deloval zoper interese kulturnega področja," je zapisal.

Kot je še zapisal v odgovoru, ki ga je potrdila vlada, se je, nasprotno, pri svojem delu zavedal svojih pristojnosti, obveznosti in dolžnosti, zato je "učinkovito ukrepal tako v zvezi s pandemijo covida-19 in njenimi posledicami v kulturnem sektorju kot na vseh drugih področjih kulturnega življenja v RS, vključno z dejstvom, da je za leto 2021 zagotovljen rekordni proračun za kulturo v zgodovini samostojne države".

Minister o "prevarantih in šarlatanih"
Njihova kulturna politika po ministrovih besedah zajema skrb in pomoč za zelo širok spekter kakovostne profesionalne kulture ter umetnosti kakor tudi zelo razvejano dejavnost ljubiteljske kulture, skrb in pomoč za obnovo dediščine ter muzejsko in arhivsko dejavnost ter skrb in pomoč za spodbudo kreativni industriji ter vsem kakovostnim ustvarjalcem v polju samozaposlenih v kulturi. "Za prevarante in šarlatane, ki se sklicujejo na kulturo, pa ne bo prostora," je zapisal.

Na ministrstvu za kulturo so napovedali, da bodo s konkretnimi podatki predstavili, da kultura tudi med pandemijo preživi. "Hkrati se veselimo primerjave dosežkov tega mandata z mandati prejšnjih ministrov, saj lahko zatrdimo, da smo skoraj vsem kulturnim panogam uspeli zagotoviti več sredstev sredi pandemije, kot so jim prejšnji ministri uspeli zagotoviti v času konjunkture," so tedaj še zapisali na ministrstvu.

Ministru med drugim očitajo, da ni pripravil nacionalnega programa za kulturo. Foto: BoBo
Ministru med drugim očitajo, da ni pripravil nacionalnega programa za kulturo. Foto: BoBo

Se bo na maratonski seji ponovila zgodba zadnjih dveh interpelacij?
V DZ-ju je pričakovati napeto razpravo o interpelaciji ministra Simonitija, predvidena je skoraj 18-urna seja. A za zdaj ne kaže, da bi imele predlagateljice potrebnih 46 poslanskih glasov za razrešitev ministra iz vrst SDS-a. Koalicijske stranke SDS, SMC in NSi so v preteklih dneh na interpelaciji podprle ministrico za izobraževanje Simono Kustec in ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja, zato ni pričakovati, da bi kulturnemu ministru nasprotovale. V SMC-ju se sicer o podpori Simonitiju še ne izrekajo. A ni pričakovati, da se ne bi držali koalicijskega dogovora o tem, da interpelacij ne podpirajo.

Predlagatelji interpelacije SD, LMŠ, Levica in SAB bodo pričakovano podprli razrešitev ministra. Le poslanec SD-ja Samo Bevk se bo o tem odločil med razpravo, so povedali v poslanski skupini SD-ja.

DeSUS bo svoje stališče predstavil na seji. O Kustečevi in Ciglerju Kralju so neenotno glasovali. Proti interpelaciji Ciglerja Kralja so glasovali štirje poslanci DeSUS-a, Robert Polnar pa je podprl oba ministra. Jurij Lep je bil vzdržan v obeh primerih.

SNS je proti interpelaciji Simonitija, a ni nujno, da bodo prisotni na glasovanju, je predsednik SNS-a Zmago Jelinčič povedal za STA. Poslanca narodnih manjših, ki sta bila sicer proti interpelaciji tako Simone Kustec kot Ciglerja Kralja, bosta o glasovanju na interpelaciji Simonitija presodila med razpravo oz. po njej, je sporočil vodja poslanske skupine Felice Žiža. Običajno ne želita biti jeziček na tehtnici.