Na ministrstvu so med drugim zapisali, da ni nobenih dokazov o očitkih zaposlenih, da pa imajo preverljive podatke o pravilnosti direktorjevih postopkov, ki jih nikoli ne izvaja brez mnenja pravne službe Moderne galerije. Foto: Moderna galerija
Na ministrstvu so med drugim zapisali, da ni nobenih dokazov o očitkih zaposlenih, da pa imajo preverljive podatke o pravilnosti direktorjevih postopkov, ki jih nikoli ne izvaja brez mnenja pravne službe Moderne galerije. Foto: Moderna galerija

Kot smo poročali, so se zaposleni v Moderni galeriji na vlado in ministra za kulturo Vaska Simonitija pred nekaj dnevi obrnili z zahtevo po odstopu oziroma razrešitvi direktorja Aleša Vaupotiča. Temu očitajo nekompetentno strokovno in upravno vodenje javnega zavoda ter neprimeren odnos do zaposlenih. Vaupotič je za nekatere medije na to odgovoril, da o odstopu ne razmišlja.

V odzivu na zahtevo zaposlenih so na ministrstvu za kulturo zapisali: "Očitkov ne moremo komentirati, saj bi za resen dialog potrebovali argumente oziroma dokaze. Nikjer v pismu niso navedena konkretna dejanja, s katerimi naj bi direktor nevestno in nepravilno deloval ter tako povzročal škodo ter hujše motnje pri opravljanju svoje dejavnosti."

Dodali so: "Nobenih dokazov torej ni o očitkih zaposlenih, imamo pa preverljive podatke o pravilnosti direktorjevih postopkov, ki jih nikoli ne izvaja brez mnenja pravne službe Moderne galerije. Gre za posplošene obtožbe brez dokazov, ki bi ministrstvu omogočali sprejemanje ukrepov za očitana dejanja, če bi se ta izkazala za resnična. Nikogar ne moremo klicati na odgovornost na podlagi anekdot."

Po navedbah ministrstva so vsi razpisi javno objavljeni na spletnih straneh Moderne galerije in zavoda za zaposlovanje, zaposleni, ki bodo z novo zaposlenimi neposredno sodelovali, pa so seznanjeni oziroma celo povprašani za mnenje. Glede na akt o ustanovitvi Moderne galerije in druge zakonske in podzakonske akte v tej zvezi je direktor odgovoren za javni zavod, zato je tudi njegova dolžnost in pravica, da delo organizira tako, da zagotavlja uresničevanje poslanstva javnega zavoda.

Zaposleni v Moderni galeriji so v svoji zahtevi orisali svoje mnenje, da Vaupotič
Zaposleni v Moderni galeriji so v svoji zahtevi orisali svoje mnenje, da Vaupotič "ni zmožen voditi Moderne galerije, ne da bi povzročal škode njenemu ugledu, položaju njenih strokovnih delavcev in preostalih zaposlenih ter ne nazadnje tudi javnemu interesu na področju javne muzejske službe". Foto: Nadina Štefančič / MMC RTVSLO
Sorodna novica Zaposleni v Moderni galeriji zahtevajo razrešitev direktorja

Ministrstvo: Direktor v nobenem primeru ne more delovati samovoljno
Ministrstvo kompetence preverja na razpisu, sproti se njegove sposobnosti preverjajo prek oddajanja poročil in predlogov vsakokratnih finančnih načrtov in programa dela za tekoče leto. Direktor je tudi dolžan v vsakem trenutku poročati financerju glede celotnega razpona del in nalog, ki jih ima kot vodja, najmanj pa dvakrat letno. Soglasje na vse predhodno omenjene dokumente daje tako ministrstvo kot svet javnega zavoda. V nobenem primeru torej ne more delovati samovoljno, poudarjajo.

"Direktorja imenuje in razreši minister, v nobenem primeru zaposleni"
Direktorja v skladu z zakonodajo imenuje minister na podlagi razpisa ter po predhodnem mnenju sveta zavoda in strokovnega sveta, ki pa ni obvezujoče. V primeru kršitev, ki jih določa 11. člen sklepa o ustanovitvi Moderne galerije, ga minister tudi razreši. Pred sprejemom sklepa o razrešitvi pa mora pridobiti predhodno mnenje sveta in strokovnega sveta ter seznaniti direktorja z razlogi za razrešitev in mu dati možnost, da se o njih izjavi. "V nobenem primeru ga ne odstavljajo zaposleni, ki tudi niso homogena masa, temveč skupina posameznikov s svojimi zadolžitvami in interesi, kjer pritiski za podpisovanje za ali proti določenim peticijam niso redkost," so zapisali.