Na Ministrstvu za kulturo se zavedajo, da je po enem letu prezgodaj delati velikopotezne zaključke, so pa z dosedanjim delom zadovoljni. Foto: DZ
Na Ministrstvu za kulturo se zavedajo, da je po enem letu prezgodaj delati velikopotezne zaključke, so pa z dosedanjim delom zadovoljni. Foto: DZ
Bled pozimi
Ljubljanski nadškofiji in ministrstvu za kulturo se je lani uspelo dogovoriti, da bo država ostala lastnica otoka, objekti na njem pa bodo v lasti blejske župnije. Foto: RTV SLO/A.S.
Majda Širca Ravnikar, Vasko Simoniti
Glede zapletov v zadnjem letu se na ministrstvu (deloma) sklicujejo tudi na grehe prejšnjega mandata. Foto: MMC RTV SLO / Ana Jurc

Državni sekretar na ministrstvu Stojan Pelko je dejal, "da v enem letu še nihče ni naredil gimnazije", toda z enoletnimi dosežki je ekipa Širce vsekakor zadovoljna. Še posebej so ponosni na odprti dialog in proračun.

Ko je Širca pred letom dni prevzela ministrstvo za kulturo, je obljubila, da bo z ekipo sledila predvsem trem vrednotam: odprtemu dialogu, samoomejevanju in svobodnim prostorom. Dialog je določal predvsem delovne skupine, s pomočjo katerih so na ministrstvu za kulturo pripravili nekatere nove zakone. Nič ni potekalo za zaprtimi vrati, temveč so stavili na dolge, a zelo koristne razprave, sta poudarila Širca in Pelko.

Optimistično gledata tudi v prihodnje leto, saj je ministrstvo med recesijo iz državne blagajne prejelo več sredstev kot preteklo leto. Delež ministrstva za kulturo v proračunu je 2,413 odstotka, kar pomeni, da je "trend padanja" končan.

Kako se je izpolnila obljuba o odprtih vratih ministrstva, pričajo naslednji podatki: ministrica je sprejela 1500 obiskov in večkrat na teden obiskala kulturne ustanove po Sloveniji. Pelko in Širca sta še posebej ponosna na pogovorne cikle, poimenovane Divja misel, na katerih je širša javnost lahko reflektirala aktualne dileme na področju kulture.

Da bi na ministrstvu lažje realizirali svoje cilje, so denimo uvedli 4. direktorat za kulturni razvoj in razgibali programsko-proračunsko sodelovanje - z ministrstvom za gospodarstvo v primeru Lipica, z ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo pa na področju digitalizacije.

Največje načrtovane investicije
Zaradi stabilnega proračuna bodo na ministrstvu še to leto lahko investirali v Muzej sodobne umetnosti na Metelkovi 2, dobro kaže tudi projektoma Pišece in Strmol. V prihodnjem letu se poleg dokončanja ljubljanske Opere obetajo še večje investicije v Prirodoslovni muzej in arhive na Roški, na Ptuju, tu je še grad Grm. Investiralo se bo tudi v obnovo prostorov na Metelkovi 6, kjer imajo svoje prostore nevladne organizacije. Širca si želi, da bi s prenovo prostorov tam nastalo novo kulturno središče.

Pelko je opozoril na pomembnost nekaterih konceptualnih premikov. Štiriletne programske razpise so pripravili v sodelovanju z nevladnimi organizacijami, na ministrstvu so podali tudi navodila javnim zavodom, ki so jasno zarisala pogoje poslovanja in napovedala reformo javnega sektorja.

Največ prahu vedno dvignejo zakoni
Po Pelkovih napovedih je zakon o RTV pripravljen za javno razpravo, novembra mu sledi zakon o medijih, decembra pa še zakon o filmu. Podlaga vseh treh zakonov so široke javne razprave, zato se je nemara zdelo, sta dodala ministrica in državni sekretar, da so se zakonom posvečali zelo dolgo. Širca je ob tem še dodala, da je "Bled naš". Za Blejski otok se bodo torej s Cerkvijo borili še naprej.

Boleče točke: FS, Kinoteka, EPK
Na novinarski konferenci je padlo tudi nekaj samokritičnih misli: zavedajo se, da so postopki, ki vodijo do kakovostnega programskega razvoja v nekaterih nacionalnih zavodih, kot so opera, filmski sklad, kinoteka in Lipica, prepočasni. Zaznali so tudi "porodne krče" javne agencije za knjigo. Na ministrstvu za kulturo so "še vedno preokorni v črpanju kohezijskih sredstev", hkrati pa so "ujetniki preteklosti", saj jim računsko sodišče izstavlja račune za prejšnji mandat. Prav gladko ne gre tudi z Evropsko prestolnico kulture.

Priložnosti za pohvalo pa so naslednje: dobro je potekala zaščita Plečnikove dediščine v Ljubljani, vzorno je bilo poskrbljeno za obnovo bolnice Franje. Da je vstop menedžerjev v kulturo lahko zelo koristen, kaže primer SNG Nova Gorica in tudi SSG-ju Trst se obetajo boljši časi. V času prejšnje vlade je takratni minister za kulturo Vasko Simoniti po pojasnilu Širce delno financiranje tržaškega gledališča prepustil Uradu vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, zdaj je to spet naloga ministrstva.